Korrupciós botrány miatt lemondott az egyiptomi kormány

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

-

Ibráhím Mahlab egyiptomi miniszterelnök benyújtotta szombaton kabinetje lemondását, amelyet Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő elfogadott – derül ki egy elnökségi közleményből.


A lemondott kormányt Szíszi azzal bízta meg, hogy átmenetileg lássa el az ügyvivői feladatokat, egészen addig, amíg nem alakul egy új kabinet. A kormányalakítással az olajminisztert, Seríf Iszmáílt bízta meg, egy hetet adva neki a feladat végrehajtására. Sajtóértesülések szerint lemondását megelőzően Mahlab egy jelentést nyújtott át Szíszinek a kormány teljesítményéről, amellyel az elnök nem volt megelégedve.

A mindössze egy hónappal a parlamenti választások előtti váratlan lépés hátteréről egyelőre nincsenek információk, annyi bizonyos, hogy az elmúlt napokban az egyes minisztériumokban uralkodó korrupcióról szóló hírek uralták a helyi médiát. A legutóbbi botránysorozatot a mezőgazdasági miniszter, Szaláh ed-Dín Mahmúd Helál négy nappal ezelőtti, korrupciós vádak miatti lemondása váltotta ki. Bár már napokkal ezelőtt kiszivárgott, hogy kormányátalakítás várható, a szombati drasztikus fejleménnyel nem számoltak az egyiptomiak.

Az államügyészség közölte, hogy Helál és a mezőgazdasági tárca egyéb illetékesei ellen vizsgálatot indítottak, mivel felmerült a gyanú, hogy kenőpénzek fejében osztottak földvásárlási engedélyeket üzletembereknek. A tárcavezetőt néhány perccel lemondása után az autójából kiszedve vették őrizetbe a kairói Tahrír téren. Az esettel kapcsolatban sajtótilalmat rendeltek el, annyi mindenesetre kiderült, hogy 217 ügyet vizsgálnak.