Korrupció gyanújával őrizetbe vették Brassó polgármesterét

-


Több mint tízórás házkutatás és kihallgatás után őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség hétfőn George Scripcarut, Brassó polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

A Mediafax hírügynökség szerint azzal gyanúsítják Scripcarut, hogy befolyását felhasználva a város számára hátrányos szerződések megkötésére vette rá az önkormányzat tulajdonában álló távhőszolgáltatót, jogosulatlan előnyhöz juttatva egy energiakereskedelemmel foglalkozó magáncéget. A hírügynökség szerint a városi távhőszolgáltató gyakorlatilag olyan energiát vásárolt meg közpénzen az illető magáncégtől, amelynek előállításához ingyen adott kölcsön berendezéseket. A Scricpcaru által okozott kárt az ügyészek egymillió euróra (mintegy 313 millió forint) becsülik.

A Klaus Iohannis államfőhöz közelálló, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt színeiben megválasztott polgármester 2004 óta áll a negyedmilliós lakosságú erdélyi város élén. Néhány nappal korábban a párt egy másik fontos vezetője, Andrei Chiliman, a leggazdagabb bukaresti kerület polgármestere ellen indítottak bűnvádi eljárást, aki azóta bírósági felügyelet alá került.