Korrupcióellenes ügyészek vitték el a román pénzügyminisztert

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kihallgatta Darius Valcov pénzügyminisztert. Az ügyészség nem közölt részleteket arról, miért és milyen ügyben vitték be.


A román hírügynökségek tudni vélik, hogy Valcovot gyanúsítottként hallgatták ki, mégpedig olyan törvénytelen cselekményekkel kapcsolatban, amelyeket még tárcavezetői kinevezése előtt, Slatina város polgármestereként követett el.

Valcov, a kormányzó Szociáldemokrata Párt tagja korábban két cikluson át vezette a Románia déli részén fekvő települést, ezt követően pedig szenátornak választották. A pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg.

A román korrupcióellenes hatóság az utóbbi hónapokban számos politikus ellen, valamint Victor Ponta kormányfő sógorával, egy prominens bíróval és a nagyváradi görög katolikus püspökkel szemben indított eljárást. Az ország 2012-ben megválasztott törvényhozóinak nagyjából hét százalékát ítélték el vagy vonták eljárás alá korrupció miatt.

Tavaly a DNA rekordszámú magas rangú politikus, 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag ellen indított nyomozást. A szervezet tavaly minden korábbi csúcsát megdöntötte: egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt.