Korrupcióba keveredett, mennie kellett az angol kapitánynak

Fotó: AFP / OLI SCARFF

-

Távozott posztjáról Sam Allardyce, az angol újságírók által lebuktatott szövetségi kapitány.


A 61 éves menedzser alig 67 napig irányította az angol válogatottat. Ebben az időszakban a csapatnak mindössze egy mérkőzése volt: szeptember 4-én 10-ra győzött a szlovákok vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat első fordulójában. Keddi lemondásával Allardyce lett a válogatott eddigi történetének legrövidebb ideig szolgáló szakvezetője.


Távozásának hírét kedd este jelentette be az angol szövetség (FA), amely szerint a döntés közös megegyezéssel született. A szövetségi kapitányi tisztséget ideiglenesen Gareth Southgate veszi át.

Allardyce távozásának előzményeként a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap kedden feltáró riportsorozatot indított a brit labdarúgást átszövő korrupcióról. A bevezető cikk szerint Allardayce a Telegraph magukat üzletembereknek kiadó riportereinek tanácsokat adott egyebek mellett arra, miként kerülhetik meg az FA átigazolási szabályzatának azt a pontját, amely 2008 óta tiltja az egyes játékosok „birtoklásának” megosztását harmadik, külső partnercéggel.


Sam Allardyce, a legrövidebb ideig szolgáló angol szövetségi kapitány


Allardyce a beszélgetésekről készült hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta, hogy ennek a tilalomnak a megkerülése „nem probléma”, és ő személyesen ismer olyan ügynököket, akik „állandóan ezt csinálják”.


Ebben van a nagy pénz

– mondta az angol válogatott volt menedzsere, aki évi hárommillió fontos (több mint egymilliárd forintos) javadalmazásért vállalta el a kapitányi posztot.

Az FA a cikk megjelenése után azonnal vizsgálatot indított, amelyet kedden le is zárt, megállapítva, hogy Allardyce „nem megfelelő magatartást tanúsított”. A szövetség közleménye szerint Allardyce maga is elfogadta, hogy komoly hibát követett el.

Allardyce júliusban váltotta Roy Hodgsont, miután az angol válogatott megalázó módon kiesett az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Izland ellen.