Korrupciós vádakkal kasztniznak be FIFA-vezetőket Svájcban

Fotó: AFP / SEBASTIAN DERUNGS

-

Korrupció és pénzmosás vádjával szerdán letartóztatták a FIFA nemzetközi labdarúgó-szövetség hat magas rangú vezetőjét Zürichben. Az amerikai hatóságok kérték kiadatásukat.


Szerda hajnalban a svájci rendőrség civil ruhás tagjai lepték el az elegáns Baur au Lac hotelt Zürichben, ahol a FIFA vezetősége éppen az éves gyűlését tartotta a péntekre tervezett tisztújító közgyűlés előtt. A labdarúgó-szövetség korrupcióval vádolt magas beosztású tagjainak letartóztatása békésen zajlott, volt, akire még bilincset sem kellett tenni – írja a New York Times. Egyelőre hat ember letartóztatásáról tudni, de az ügyészség több mint 10 FIFA-tisztviselő ellen kíván vádat emelni: köztük van a FIFA Végrehajtó Bizottságnak két alelnöke, Jeffrey Webb és Eugenio Figueredo, illetve a testület korábbi tagja, Jack Warner, akit már korábban is vádoltak etikai vétségekkel. Sepp Blatter, a FIFA újrázni készülő elnöke – úgy tudni – nincs a letartóztattak közt. Az Egyesült Államok a gyanúsítottak kiadatását kéri.A vádak több mint két évtizednyi korrupciós tevékenységet foglalnak magukba és a pénzmosástól egészen az üzérkedésig terjednek. A bűnüldöző szervek szerint a FIFA kenőpénzt fogadott el a világbajnokságok megrendezésének jogaiért, valamint marketing és műsorszórási engedélyekért is.

„Meg voltunk döbbenve, hogy ez mennyi időn át folytatott zavartalanul, az ügy lényegében a FIFA minden tevékenységét érintette” - mondta egy nyomozó. „Úgy tűnt, hogy a szövetség minden részét áthatotta a korrupció, egyszerűen így működtek.”

A FIFA, az FBI és az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma egyelőre nem kommentálta az esetet.

Az amerikai törvénykezés szabad kezet ad a hatóságoknak külföldi állampolgárok letartóztatásában, amennyiben azok bármilyen módon köthetők az Egyesült Államokhoz, legyen az egy amerikai bankszámla vagy internet szolgáltató. Az ügyészek nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos ügyekben támaszkodnak erre a szabályra.

Svájc megtagadhatja ugyan az adócsalással vádolt egyének kiadatását az Egyesült Államoknak, általános bűncselekmények esetén a svájciak együtt szoktak működni az amerikai hatóságokkal.

A FIFA-t korábban is számos kritika érte, mivel a 2011 és 2014 között 5,7 milliárd dolláros bevételt generáló szervezet nem hozza nyilvánosságra a vezetői fizetéseit és a pénzügyeit a legkevésbé sem transzparensen intézi. A globális szervezet döntéseit egy maroknyi vezető hozza meg, általában minden indoklás és átláthatóság nélkül.