Korrupció, önkény, sci-fi – az ellenzék nem kíméli Orbánt

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A kormányfő kongresszusi beszédére reagáltak.


mszp

Orbán Viktor nem mondott semmit Magyarország jelenéről, valódi problémáiról – reagált Tóbiás József. A szocialista párt vezetője szerint a kormányfő egy szót sem szólt az alacsony fizetésekről, az elmaradt állami bérekről, a „katasztrofális” egészségügyről és a külföldre „üldözött” 600 ezer magyarról.

Nem beszélt továbbá a magyar földek „elkótyavetyéléséről”, és egy szava sem volt a saját köreit is mélyen érintő korrupcióról. „A Fidesz egyedüli portékája ma a hazug öndicséret, az állandó félelemkeltés és az ellenséggyártás” – tette hozzá. Tóbiás József szerint Orbán Viktor és a Fidesz képtelen szembenézni Magyarország igazi problémáival, és mostani kongresszusuk is csak azt üzente, hogy semmi újat és semmi jót nem lehet várni tőlük.


Jobbik

Nem hangzottak el válaszok a korrupció gyanújával kapcsolatban a Fidesz-kongresszuson – reagálta a Jobbik. A közlemény szerint nincs válasz például azzal kapcsolatban, hogy az új pártvezetésnek tagjai rajta vannak-e azon a feketelistán, melyen kontinenseken átívelő korrupciós botrány miatt tiltottak ki fideszeseket az Egyesült Államokból.

Hozzátették, hogy a „szép lassan kiöregedő fideszes politikusoknak ez talán az utolsó lehetőségük volt, hogy jelentős politikai befolyást szerezzenek korrupciógyanúval átszőtt pártjukban”.


DK

Magyarország Európában ma csupán korrupcióban az első, az emberek életszínvonalának tekintetében a 25. helyen áll – reagálta a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető elnöke.

Molnár Csaba azt írta: Orbán Viktor ma bebizonyította, hogy végérvényesen elszakadt a magyar valóságtól, és a Fidesz kongresszusán elmondott beszédében egy „fantasztikusan” sikeres Magyarországról és az irigykedő európaiakról szólt. „Ez az egyszerű tény is bizonyítja, hogy nincs értelme érdemben foglalkozni a miniszterelnök mai beszédével, mely Magyarország valós helyzetéről semmit nem árult el, kizárólag sci-fi rajongóknak nyújthatott némi vasárnap délutáni szórakozást” – tette hozzá.


PM

A fideszesek nem létező sikerekről beszélnek, miközben Magyarország az utolsó helyen áll az életszínvonal terén az unióhoz együtt csatlakozó 10 ország közül – reagált a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM).

A közlemény szerint egyre többen menekülnek el az országból, az egészségügy pedig az összeomlás szélére került. „Míg a Fidesz hűbéresei vígan híznak az uniós pénzek és a nemzeti vagyon széthordásából, az emberek háromnegyede nélkülözésben él, vagy fizetéstől fizetésig él” – tették hozzá. Szerintük Orbán Viktor kormányfő, ha szívén viselné az emberek sorsát, a valódi, hazai problémákra adható válaszokkal foglalkozna.


MLP

A Fidesz elvesztette a kapcsolatát a valósággal – reagált a Magyar Liberális Párt (MLP). A párt a közleményben felidézte: Orbán Viktor szerint a liberális politika mára szembefordul a szólás, gondolat- és sajtószabadsággal, lezárult a liberalizmus kora.

Az a miniszterelnök mondta mindezt, akinek kormányzása alatt korlátozták a sajtószabadságot, miként a kormányzás ellensúlyaként funkcionáló intézmények jogköreit is – tették hozzá. Mint írták: az elmúlt öt évben Orbán Viktor és a Fidesz egy önkényuralmi rendszert épített ki, ahol az emberek félnek, és nem merik hallatni a hangjukat. „Mi, liberálisok azonban továbbra is itt vagyunk, és nem kérünk Orbán Viktor illiberális államából” – hangsúlyozták.