Korrupció miatt vádat emeltek a Budapest Airportnál

-

A vádirat alapján az egyik taxitársaság vezetője lefizette a Budapest Airport két munkatársát azért, hogy megnyerje a tendert. Ez sikerült, újabb kenőpénzért további előnyökhöz jutott.


A Fővárosi Főügyészség öt emberrel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt taxipályázattal kapcsolatban elkövetett vesztegetés, valamint a Budapest Airport sérelmére 2006–2010 között elkövetett csalás miatt.

Az elsőrendű vádlott az említett időszak egy részében jogi előadó volt a Budapest Airportnál, a másodrendű vádlott a jogi igazgató, a harmadrendű az ügyben szereplő taxitársaság tényleges irányítója, az ötödrendű vádlott pedig a cég alkalmazottja volt – közölte a fővárosi főügyész, Ibolya Tibor. A negyedrendű vádlott a bűncselekményekben közreműködő ügyvéd.


A vádirat lényege szerint a Budapest Airport új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi-szolgáltatás nyújtására. A harmadrendű vádlott által irányított taxitársaság már a pályázat kiírása előtt is dolgozott a reptéren, ebből sok pénz jött be, így mindenképp nyerni akart.

Ezért – a negyedrendű vádlott és az ügyvéd közreműködésével – az első és másodrendű vádlottat lefizette azért, hogy segítsenek neki megnyerni a pályázatot. Így a taxicég vezetője belső információkhoz, segédanyagokhoz jutott, megtudta a többi ajánlat tartalmát, illetve a belső megbeszélések lényegét. Az akció sikeres volt, az érintett taxitársaság nyert. 11 millió volt a vesztegetési pénz, ezen az első-, a másod-, illetve a negyedrendű vádlott osztozott közreműködésük arányában.

A vád szerint a szolgáltatási szerződés megkötése után az első- és a másodrendű vádlott további készpénz ígéretéért cserébe vállalták, segítenek abban, hogy a cégnek ne kelljen szolgáltatási díjat fizetnie. A szerződést a Budapest Airport hátrányára módosították.

Ráadásul a taxis cég azzal is megtévesztette a Budapest Airportot, hogy a ténylegesnél kevesebb fuvart jelentett le.

A csalással a vádlottak 2006–2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek. 5–15 év börtönt kaphatnak.

Az ügyészségi közlemény nem nevesíti, de a Zóna Taxi vezérigazgatója, korábbról a Citadellán épült illegális épület tulajdonosaként ismertté vált vállalkozó, Veres István az egyik vádlott.