Korrupció miatt felfüggesztette a bíróság az elnököt

-

A brazil legfelsőbb bíróság hétfőn felfüggesztette tisztségéből Renan Calheirost, a szenátus elnökét, hogy bíróság előtt feleljen az ellen felhozott korrupciós vádakra.


Calheiros ugyanakkor megőrizheti szenátori mandátumát és fellebbezhet a döntés ellen.

A legfelsőbb bíróság a múlt héten határozott arról, hogy a közpénzek elsikkasztása miatt vádat emel a szenátus elnöke ellen. A bírói testület 8-3 arányban döntött arról, hogy egy 9 évvel ezelőttre visszavezethető ügyben megindítsák a büntetőeljárást. A szenátor a vád szerint 2005 és 2007 között közpénzeket sikkasztott el; ebből fizette egyebek között a tartásdíjat házasságon kívül született gyereke után. Azzal is vádolják, hogy a szenátus pénzét egy autókölcsönzőnek utalta át, amely viszont cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtott, de kölcsönt nyújtott a szenátornak, amiből egyebek között a tartásdíjat is fedezte.
Calheiros az egyik fő támogatója a Michel Temer államfő által meghirdetett programnak, hogy a súlyos gazdasági válságban lévő országban helyreállítsák a költségvetési fegyelmet és felszámolják a recessziót.
Tizenegy ügyben indítanak vizsgálatot, amelyből nyolc az ügyészek szerint kapcsolatban van a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal.
A politikus számos korábbi vádat túlélt, egyebek között azt is, amikor azzal szembesítették, a brazil légierő repülőgépét vette igénybe, hogy eljusson orvosához a hajhagyma-beültetési műtétre.