Korrupció miatt bíróság előtt a német exelnök

Fotó: Fotó: Europress/Getty Images/Nigel Treblin / Béla Fotós

Németország történetében ez az első eset, hogy egy volt államfőt bűncselekménnyel vádolnak. Christian Wulff ellen az egyetlen bizonyíték egy 720 eurós szállodai számla. A pápa kiprédikálta a korrupciót, bár ezzel magára haragíthatja a maffiát.


Korrupció gyanújával még 2012-ben indult eljárás Christian Wulff kereszténydemokrata politikus, akkori német államfő ellen, mert 2011-ben a Bild című német bulvárlap elkezdte bolygatni Wulff gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatait, még tartományi miniszterelnöki korából. Az ügyészség négyszáz aktát foglalt le és csaknem száz embert hallgatott ki tanúként, de a nyomozást lezáró, most indult perben csak egyetlen bizonyíték alapján lehetne Wulffot büntetni. Egy 720 eurós szállodai számla alapján. Még 2008-ban egy filmproducerrel, Daniel Groenewolddal fizettette ki a számlát, amit aztán azzal hálált meg, hogy a producer készülő filmjéhez segített támogatást szerezni a Siemenstől. A jogtalan előny elfogadásával vádolt Wulff Németország történetében az első olyan exállamfő, akit bűncselekmény elkövetésével vádolnak. Igaz, épp azért lett exállamfő, mert a botrányos ügy miatt lemondott. Ha elveszti a pert, akkor három évig terjedhető szabadságvesztéssel büntethetik, az ítélet azonban csak 2014 áprilisára várható. A tárgyalási napok során többek között kihallgatják a Burda nemzetközi lapkiadó vállalat tulajdonosát és feleségét is.


Összerúghatja a port a pápa a maffiával

Az utóbbi napokban többször is szenvedélyes prédikációval átkozta Ferenc pápa a korrupciót. Az argentin egyházfő burkoltan fogalmazott ugyan, de az Új Testamentumból Szent Lukácsot idézve azt sugallta, hogy keményen büntetné a korrupt embereket, mert a csalók nyakába malomkő való: "Jézus azt mondta, hogy jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik."

A pápa heves kitörése a társadalmilag elfogadott korrupció ellen azonban magára haragíthatja az olasz maffiát. Az évek óta maffia ellen küzdő ügyész, Nicola Gratteri szerint a fehérgalléros gengsztereket minden bizonnyal felbosszantották a pápa szavai, hiszen erős a gyanú, hogy a Vatikáni Bank az olasz szervezett bűnözés pénzmosodája. "Nem tudom, hogy jelenleg olyan helyzetben vannak-e a gengszterek, hogy dühük tettlegességig fajuljon, de az biztos, hogy gondolkodnak rajta. Veszélyesek lehetnek." – nyilatkozta Gratteri.