Korrupció áldozata lett az egyiptomi eminens diák

-

Mariam Malak Egyiptom legjobban tanuló gimnazistái közé tartozik, az egyetemre való felvételinél mégis, az összes tesztjére nulla pontot kapott. Szinte képtelenség, hogy ennyire elbaltázta volna a dolgozatokat, a családja csalásról és korrupcióról beszél. Az oktatási minisztérium szerint viszont szó sincs ilyesmiről.


Amikor Mariam meglátta, hogy mind a hét tárgyából nulla pontot szerzett, gyakorlatilag sokkot kapott és elájult. A szülők azonnal sejtették, hogy valami csalás lehet a dolog mögött, először azt gondolták, hogy a lányukat kopt kereszténysége miatt diszkriminálták, de most már sokkal biztosabbak abban, hogy Mariam korrupció áldozata lett – írja a BBC. Az anya szerint, vagy az iskola vagy a vizsgabizottság cserélte el az eminens tanuló tesztjeit egy olyan diák dolgozataira, aki nyilvánvalóan nagyon rosszul teljesített.


Nemcsak a szülők, de gyakorlatilag egész Egyiptom nem hiszi el, hogy a lány tényleg ennyire elrontotta a tesztjeit, így már létre is jött a Hiszünk Mariam Malaknak Facebook-csoport, ahol eddig több mint harmincezren fejezték ki támogatásukat a diáknak.


A lány nevén beadott tesztek többé-kevésbé üresek voltak, néhány helyen viszont az írás alkalmas arra, hogy összehasonlítható legyen Mariam kézírásával. Az egyiptomi oktatási minisztérium el is rendelte az eredetiségvizsgálatot. Öt tesztet kellett kitöltenie a tanulónak, amelyek alapján a minisztérium arra jutott, hogy szó sincs csalásról, a kézírás megegyezik az elrontott dolgozatok kézírásával.


Mivel Mariam és családja nem fogadta el a tárca álláspontját, a diák élőadásban bizonyította be, hogy a tesztet valaki más töltötte ki helyette.


Mariam ügye még nem dőlt el, de maga az egyiptomi miniszterelnök is megígérte, hogy kivizsgálja a lány esetét. Több befolyásos egyiptomi pedig felajánlotta, hogy mindent megtesznek a lány továbbtanulása érdekében.