Körözték az embercsempészeket, akik a megfulladt menekülteket vitték

Fotó: MTI/EPA / Hans Punz

-

A Spiegel online kiadása szerint több olyan embercsempészt is őrizetbe vettek a 71 ember halálát okozó tragédia után, akik már korábban a német rendőrség látókörébe kerültek. Az egyikük ellen körözést is kiadtak.


Ahogy mi is megírtuk, három embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatba hozhatók a múlt csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, amelynek rakterében 71 halott menekültre bukkantak. Az egyik gyanúsított magyar, a másik kettő bolgár személyazonossági okmánnyal rendelkezik.


A Spiegel Online nyomán a hvg.hu adta hírül, hogy az őrizetbe vettek közül legalább ketten már korábban feltűntek a német hatóságoknak. Az egyik férfi, a 29 éves Metodi G. ellen állítólag a körözést is kiadta a német rendőrség. A férfinak állítólag a múlt év során többször is akadt dolga a rendőrséggel, egyebek között embercsempészet miatt.

Júliusban a rendőrök leállítottak egy főleg afgán menekülteket szállító transzportert, amiből elmenekültek az embercsempészek, az autóban Metodi G. nevére szóló okmányokat találtak. A bolgár származású férfira már évekkel ezelőtt felfigyeltek a hatóságok: jogosítvány nélkül vezetett, és a gyanú szerint egy bochumi benzinkutat is kirabolt.

A férfi négy társával együtt a nemzetközi embercsempész hálózat legalsó szintjén mozgott. Ők lehetnek a felelősek a 71 megfulladt menekült - köztük 8 nő és 4 kisgyerek - haláláért.