"Koronás Orbántól" és elköltött milliárdoktól tart az ellenzék

Fotó: Fortepan / PÁLINKÁS ZSOLT

-

Az ellenzéki pártok elutasították a költségvetési törvény módosítását.


A DK szerint Orbán Viktor lassan a fejére teheti a koronát, a rendeleti kormányzást lehetővé tévő módosítással ugyanis királyként szórhatja a magyarok pénzét. A fideszes képviselők megszavazták, hogy a döntésekhez ne legyen szükség rájuk - áll a párt közleményében.

Az MSZP Áder János köztársasági elnöktől kérte, hogy akadályozza meg az államháztartási törvény módosítását. Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, egy demokratikus jogállamban megengedhetetlen, hogy rendeleti kormányzást vezessenek be, és az Országgyűléstől "megtagadják a költségvetési törvény módosításának lehetőségét".
A Jobbik budapesti sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám közölte, hogy a párt semmi olyat nem támogat, ami az emberek félelemére alapozva túlhatalmat engedne a kormánynak vagy a rendeleti kormányzás felé jelentene elmozdulást.

A PM szerint a jövőben költségvetés helyett egyéves tervekről kell beszélni. A párt szóvivője szerint a Fidesz már a látszatát sem tartja fenn annak, hogy parlamentáris kormányzás folyna az országban.