Környezetbarát olimpiával kampányol Tokió új kormányzója

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A környezetszennyező riói olimpia után Japán e-hulladékból készít érmeket 2020-ra.


Tokió új kormányzója, Koike Juriko politikai programjának fő témája a 2020-as, környezetbarát olimpia. Egy hétfői interjúban elárulta, hogy a keletkező hulladékok felhasználását és újrahasznosítását tűzték ki célul, illetve azt, hogy a versenyek egy részét ideiglenes létesítményekben bonyolítsák le.

A riói olimpia karbonlábnyoma minden eddigi olimpiáét felülmúlta, CO2-kibocsátását 3,6 millió tonnára becsülik. Az ebben a vonatkozásban eddig rekordernek számító londoni olimpia 3,4 millió tonna szén-dioxiddal terhelte meg a Föld légkörét.


Újrahasznosított érmek

A leginkább környezetszennyező sportesemény, a riói olimpia után Japán a világ első környezettudatos olimpiájára készül.

Az olimpiai érmek arany, ezüst és bronz alapanyagait például az ország elektromos hulladékából szeretnék előállítani, okostelefonok, tabletek, notebookok alkatrészeiből – írja a BBC.

Önmagában a Japánban termelődő hulladék bőven fedezné az érmekhez szükséges nemesfémmennyiséget, hiszen az USA és Kína után Japán a világ harmadik legtöbb e-hulladékot termelő országa. De mivel jelen pillanatban ezt a mennyiséget azonnal fel is használják, ezért a szervezőknek az újrahasznosított anyagokat felhasználó cégeket kell megkérniük, hogy adományozzanak nekik ebből a mennyiségből.


Néhány versenyt ideiglenes helyszínen rendeznek a 2020-as játékokon


Kisebb energiaráfordítással lehet érmeket létrehozni

Az újrahasznosított nyersanyagból sokkal kisebb energiaráfordítással tudnak termékeket előállítani, mint az ércek feldolgozásával. A Föld érckészlete kimerülőben van, miközben a szeméttelepeken tonnaszám gyűlnek az e-hulladékban lévő ritka nemesfémek.

2014-ben Japánban több mint 143 kg aranyat, 1566 kg ezüstöt és 1112 tonna rezet nyertek ki a kiselejtezett elektronikai eszközökből. Összevetve a 2012-es londoni olimpiával, ahol az összes érem legyártásához 9,6 kg aranyat, 1210 kg ezüstöt és 700 kg rezet használtak fel, a japánok éves e-hulladéka bőven fedezni tudja a szükséges nemesfémmennyiséget.


Miközben a világ harmadik legtöbb e-hulladékot termelő országa Japán, a környezetbarát megoldásokban és a környezeti nevelésben is élen jár. A környezetkímélő autók gyártása mellett (számunkra) elképesztő például, hogy egy focimeccs után a szurkolók összeszedik a szemetet.