Körmére néz az ellenzék a letelepedésikötvény-biznisznek

-

Az ellenzéki frakciók közösen kezdeményezték vizsgálóbizottság felállítását a letelepedési államkötvényekkel kapcsolatos visszaélések kivizsgálására, így kötelező lesz azt felállítani. Az eredményessége kérdéses.


A Napi.hu azt írja, az MSZP, Jobbik és LMP kezdeményezte bizottság a határozati javaslat szerint 10 tagból állna, a Fidesz 3, a KDNP az MSZP és a Jobbik 2-2, az LMP 1 főt delegálna.


A letelepedési kötvény forgalmazását Rogán Antal találta ki, a vizsgálóbizottság kezdeményezői szerint a visszásságok a legvadabb képzeletet is felülírják. Már az gyanús, hogy az államkötvények értékesítésével offhore cégeket bíztak meg, zömében kideríthetetlen tulajdonosi háttérrel. A jutalék is magas: eddig 205 miliárd folyt be az államkötvények eladásából a költségvetésbe, a közvetítő cégek viszont 50-60 milliárdos bevételhez jutottak úgy, hogy alig kellett tenniük valamit.

Az ellenzéki pártok több kérdésre is választ várnak, például, hogy a közvetítőcégek közül mennyinek lehet megismerni a tulajdonosi hátterét, valamint hogy az állam miért nem határozta meg a jutalékuk mértékét.