Kormányülésen kattant a bilincs az ukrán tisztségviselők kezén - videó

-


Az ukrán kormány élőben közvetített ülésén tartoztatták le az ukrán katasztrófavédelem vezetőjét és helyettesét.

A két tisztségviselő kezén újságírók jelenlétében és tévékamerák előtt csattant a bilincs. Szerhij Bocskovszkijt, a katasztrófavédelem vezetőjét és első helyettesét, Vaszil Sztojeckijt állami beszerzések közben elkövetett sikkasztással gyanúsítják.Így történt


Arszen Avakov belügyminiszter adott utasítást arra, hogy a kormány ülésén vegyék őrizetbe a két gyanúsítottat. A letartóztatás után azt mondta: azt "nem színháznak szánta, hanem védőoltásnak" a korrupció ellen.

Kifejtette: a hatóságok fél éven át folytattak nyomozást a katasztrófavédelmi szolgálatnál folyó ügyletek után. A közbeszerzéseket egy magáncég bonyolította le, amely az állami pénzeket a brit koronagyarmathoz tartozó, független Jersey szigetén lévő egyik off-shore cégnek utalta, onnan pedig a két gyanúsított magánvállalatának külföldön nyitott bankszámláira.

Kiderült az is, hogy katasztrófavédelmi szolgálat illetékesei, beleértve a kelet-ukrajnai harcok övezetében dolgozó munkatársait, magas áron vásároltak üzemanyagot a Lukoil és az Aliansz magánvállalatoktól. Utóbbiak az ügyletért az ár 15-20 százalékát visszautalták a két vezetőnek.