BM: Kormánytagot akart kivégezni a két férfi, akit a TEK elfogott

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Erős állítást tett a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László. Pintér Sándor belügyminiszter bizonyítékul az elfogott férfiak lehallgatott beszélgetéseiből idézett.


Tasnádi László a tárca pénteki budapesti sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva beszélt erről. Azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen tervezett támadást a két férfi, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy operatív eszközök felhasználásával jutottak el a két gyanúsítotthoz, és idézte az operatív módon (például lehallgatás) megfigyelt gyanúsítottakat, akik szerint fegyvert fogva meg kell győzni a kormányt, hogy „adják fel a hatalmukat, a meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe", "végre fegyvert fogunk, kinyírják az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot maguk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak". A miniszter hozzátette: "bizonyos szóösszetétel után, amelyik a kivégzésekről szól, elmondják, hogy azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók és kivégzendők". A "forradalom eszközének" tartja magát valaki, aki sorozatlövő fegyverekkel, jelentős lőszermennyiséggel, hangtompítóval felszerelve indul "egy kiszámíthatatlan útra" a fővárosban – mondta Pintér Sándor.

A miniszter kritizálta a Terrorelhárítási Központ hétvégi akcióival kapcsolatos médiabeszámolókat, mondván: a sajtó „habot vert a TEK műveletei körül, és félre kívánta tájékoztatni a közvéleményt”.

Az állítólag valamelyik kormánytag megölésére készülő két férfi nem azonos azzal a négyfős csoporttal, amely miatt a TEK a támadások kereszttüzébe került az elmúlt napokban, amiért valószínűleg világháborús relikviagyűjtőket állított be „nemzetközi beágyazottságú” bombagyárosoknak.

A szóban forgó két gyanúsítottról eddig annyit lehetett tudni, hogy gépfegyvereket és lőszereket találtak náluk, szélsőjobboldali nézeteket vallanak, büntetett előéletűek, és elfogásuk után – szemben a hobbigyűjtőkkel – előzetesbe kerültek.


„Szemléltető céllal” bemutatott robbanószerek a sajtótájékoztatón – ezeket nem az eseményen említett akciók során foglalták le