Kormányrendelet mondja, hogy a menekültek biztonságos országból jönnek

-

Kedden megjelent az a kormányrendelet, amely szerint minden olyan ország biztonságosnak tekinthető, ahonnan egyébként a legtöbb bevándorló érkezik. A rendeletnek a gyakorlatban az a jelentősége, hogy szinte lehetetlenné teszi a menekült státusz elérését azoknak, akik biztonságos országból jönnek.


A rendelet szerint biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek az Európai Unió tagállamai, és Törökország kivételével a tagjelölt államai, vagyis Albánia, Macedónia, Montenegró, és Szerbia, Emellett biztonságosak az Európai Gazdasági Térség tagállamai, az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

A biztonságos országokban nincs üldöztetés vagy háború. Aki menedékjogot szeretne, elvben a menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek, illetve hogy az országban, ahol tartózkodott vagy amelyen átutazott nem volt lehetősége hatékony védelemre.

Az Országgyűlés június végén szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely rendeletben hatalmazza fel a kormányt, hogy meghatározza a biztonságos országok listáját.

Kósa Lajos (Fidesz) akkor úgy nyilatkozott, hogy "aki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét". A VS.hu-nak pedig korábban arról beszélt, hogy a kormány szerint Szerbia biztonságos országnak számít, így mérlegelés nélkül minden menekültet visszafordítanának a déli határon.