Kormányközeli üzleti köröké lesz az egyik fővárosi pláza

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / H. Szabó Sándor

-

Az FHB-bankcsoport az állami postával karöltve szerzi meg a kispesti Europarkot az eddigi holland tulajdonosoktól. A néhány éve még gyengélkedő FHB-tag, a Diófa Alapkezelő a jelek szerint megerősödött az állami érdekeltségekkel kötött üzleteiben.


A Magyar Posta Ingatlan Takarék Befektetési Alapjához kerül a kispesti Europark bevásárlóközpont. Ezt az alapot a Diófa Alapkezelő Zrt. kezeli, a Diófa pedig a tőzsdén is jegyzett FHB Jelzálogbank tulajdonában van. Az elmúlt években számos üzletet kötött az állami Magyar Posta és az FHB-bankcsoport. Bár ez utóbbiban van némi részesedése az államnak is, de meghatározó tulajdonosnak Spéder Zoltán és Lantos Csaba számít. Ők mindketten a jelenlegi, jobboldali kormányhoz közelálló üzletemberek.

A mostani üzlet keretében az FHB-bankcsoport megvásárolja az Europarkot üzemeltető Euro-Mall Ingatlanbefektetési Kft.-t, így kerül a tulajdonába a pláza, amely a jövőben a Magyar Posta Ingatlan Takarék Befektetési Alap befektetési jegyeinek az értékét növeli.

Az alapban lévő vagyont a Diófa kezeli, a befektetési jegyek forgalmazója pedig a Magyar Posta Befektetési Zrt., amely részben az állami posta, részben az FHB-csoport tulajdona. A befektetési jegyekbe a postahivatalokban lehet fektetni a megtakarításokat.


Eddig jól teljesített

A Magyar Posta Ingatlan Takarék Befektetési Alap hozama, Forrás: http://diofaalapkezelo.hu/#!/hozamkalkulator


Az Europark-üzlet sokmilliárdos befektetés, hiszen már az 1997-es elkészültekor is 3,5 milliárd forintba került, területének mintegy 85-90 százaléka bérbe van adva, 125 ezer ember látogatja hetenként, és az üzemeltető Euro-Mall Kft.-nek eddig évente bő egymilliárd forintos árbevétele volt, amin 300-400 millió forint adózott profitot ért el. Spéderék bevásárlását már csak a Gazdasági Versenyhivatalnak kell jóváhagynia.


Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 2013-ban még veszteséges Diófa Alapkezelő időközben megizmosodott, és immár több milliárd forintos befektetésekkel is meg tud jelenni az ingatlan- és egyéb piacokon. Az elemzők pedig éppen ezt jósolták, miután az FHB-csoport előbb a Magyar Postával, utóbb pedig az állam gyámkodása alá vett takarékszövetkezetekkel kezdett üzletelni. Az FHB ezzel először a postafiókok hálózatának infrastruktúrájához jutott hozzá, utóbb pedig a takarékszövetkezetek 35 milliárdos vagyonának a kezeléséhez.