Kormányellenes tüntetők egy órára megbénították a Lánchidat

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Több mint egy órára autókkal lezárták a Lánchidat a Clark Ádám tér oldaláról. A demonstrálók a kormány antidemokratikus intézkedései miatt tiltakoznak. A demonstrációt nem jelentették be előre.


Több autóval lezárták szerda este a Lánchidat a Clark Ádám tér oldaláról. Az MTI szerint a rendőrség egy időre lezárta az alagutat és a Várkert rakpartot egészen a Lánchídig. A forgalom tudósítónk szerint 19 után újraindult a hídon.

A VS.hu tudósítójának a rendőrök azt mondták, nem volt bejelentve a demonstráció. A rendőrök 18 óra után ezért egyeztetést kezdeményeztek a tüntetőkkel. Több mint egy óra hosszan így se az autósok, se a gyalogosok nem tudtak átmenni a hídon.

Az Index szerint az akcióban ötven autó vehetett részt. A lap szerint a kormány antidemokratikus intézkedései miatt tiltakoztak. A demonstráció kiváltója az a tanulmány, amely 2011-től vizsgálta az Alkotmánybíróság tevékenységét.

Eszerint 2011 és 2014 közti 23 megvizsgált döntésből a jogvédők szerint két alkotmánybíró, Balsai István és Juhász Imre 100 százalékban, négy további több mint 80 százalékban a kormányoldalnak kedvező döntést hozott.

Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője a helyszínen az MTI-nek azt mondta: be nem jelentett demonstrációjukkal "az alkotmányos rend visszaállításáért" és az Alkotmánybíróság függetlenségéért tüntetnek. Azt akarják elérni, hogy hívják vissza a testületből a "pártkatonákat", ennek érdekében a következő hónapokban "még rengeteg ilyen" tüntetést fognak szervezni - mondta.

Eredetileg éjfélig tervezték tartani a demonstrációt, erről azonban lemondtak - közölte.

A BKK azt közölte: a 16-os és 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedik, nem érinti a Széchenyi István tér megállót, mert demonstráció miatt a Lánchidat lezárták.