Korlátozzák az internetet Törökországban

Fotó: MTI/AP / Burhan Ozbilici

-

A kormány bizonyos információkat el akar zárni a lakosság elől.


A török hatóságok az utóbbi hetekben modern technikai eszközökkel megnehezítették az internethez való hozzáférést, blokkolva a virtuális magánhálózatokat (VPN) és a Tor nevű hálózatot, amely lehetővé tenné, hogy a használók anonim módon hozzá tudjanak férni a blokkolt weboldalakhoz – közölték pénteken meg nem nevezett kiberbiztonsági szakértők a dpa német hírügynökséggel.

A török média már előzőleg beszámolt arról, hogy ilyen intézkedések várhatók. Ezeknek az előhírnöke volt a Twitter, a Facebook és a YouTube ideiglenes blokkolása több alkalommal, ami miatt Törökországban egyre többen kezdték használni a VPN-eket.

A világháló elérését korlátozó intézkedéseket feltehetőleg azért vezette be a kormány, mert az utóbbi időben sok olyan információ került fel a netre, amelyet el akar zárni a lakosságtól.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet például a minap feltett a világhálóra egy videót, amely azt mutatta, hogy két török katonát brutálisan meggyilkolnak. Emellett video- és fényképfelvételek váltak nyilvánossá az ankarai orosz nagykövet elleni merényletről, illetve jelentések láttak napvilágot arról, hogy a török légierő civilek tucatjait ölte meg Báb észak-szíriai városban.

Ezeket a képi információkat és a civilek haláláról szóló jelentést a főbb török médiumok nem közvetítették.