Kórházi vesztegetéssel vádolják a Siemenst Kínában

Fotó: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

-

Illegálisan szponzorált a Siemens kórházakat Kínában, hogy aztán a cég egyszer használatos eszközeit vásárolják, írja a Reuters. Tavaly, ugyancsak vesztegetésért, a GlaxoSmithKline-t büntették csaknem 500 millió dollárra.


A kínai hatóságok azzal vádolták meg a Siemenst, hogy egészségügyi eszközök beszerzését szponzorálta cserébe azért, hogy utána a vállalat drága laboratóriumi-kémiai reagenseit vásárolják meg azokhoz.
A Reuters, amelynek a hírt közlő forrásai névtelenséget kértek, nem tudta kideríteni, hogy a Siemens cáfolja-e a vádakat, illetve hogy indult-e eljárás bárki ellen. A cég egyik szóvivője csak annyit mondott a hírügynökségnek, hogy „nincs tudomása” az ügyről. A hírt egyelőre a kínai hatóságok sem kommentálták.

Kínában is tilos olyan támogatást elfogadni, amely később befolyásolja a beszerzéseket, illetve gátolja a tisztességes versenyt, ugyanakkor a gyakorlat meglehetősen elterjedt az egészségügyben.

A vizsgálat, amely tavaly zajlott a Siemens ellen, és vagy 1000 kórházat érintett, egy nagyobb gyógyszeripai vizsgálatot követett. Akkor a Glaxót büntették meg félmilliárd dollárra vesztegetésért.

A Siemens – nem csak az egészségügyi ágazata – 2014-ben 7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított Kínában, ami a vállalat összes eladásainak 8 százaléka.