Kórházban, szabadlábon halt meg a háborús bűnökkel vádolt politikus

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

A vukovári mészárlás felelősének tartott Hadzicnak agydaganata volt. 5 éve fogták el, de a hágai per félbeszakadt.


Meghalt Goran Hadzic, a horvátországi szerbek egykori politikai vezetője, akit a délszláv háborúk idején, 1991 és 1995 között elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt a hágai Törvényszék. Az agydaganatban szenvedő, 57 éves Hadzic az újvidéki kórházban hunyt el.

Hadzic az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett Krajinai Szerb Köztársaság elnöke volt. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Törvényszék 14 vádpontja szerint felelősség terheli a horvát függetlenségi háború alatt, 1991 júniusa és 1993 decembere között Horvátországban a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok által elkövetett gyilkosságokért, kínzásokért, jogellenes fogva tartásért, embertelen bánásmódért, deportálásokért és rombolásért. Az elkövetők megöltek több száz embert - horvát hadifoglyokat -, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak és kifosztottak.

Hadzicot tartották felelősnek a vukovári kórházban 1991 novemberében elkövetett, 264 halálos áldozatot követelő mészárlásért is. A vádirat szerint a Vukovár eleste előtti napon több százan kerestek menedéket a város kórházában abban a reményben, hogy evakuálják őket a nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A szerb katonák azonban buszokkal a Vukovártól öt kilométerre fekvő Ovcara mezőgazdasági birtokra szállították őket, ott "órákon át verték és kínozták" foglyaikat, mielőtt megölték őket, majd holttesteiket tömegsírba dobták.

A volt krajinai vezetőt hétévi körözés után csak 2011-ben vették őrizetbe Szerbiában. Ő volt az utolsó szökésben levő a hágai törvényszék által megvádolt 161 személy közül. Hadzic a per kezdetén ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

A Törvényszék áprilisban közölte, hogy egészségi okok miatt nem folytatják Hadzic tárgyalását, mert nincs olyan állapotban, hogy a tárgyalást érdemben le lehessen folytatni. Ezért ideiglenesen szabadlábra helyezték és visszatérhetett újvidéki otthonába. Orvosi kezeléseit ott folytatták.. Hadzicnál 2014 novemberében diagnosztizáltak előrehaladott agydaganatot.