Kórházba került Pakisztán hazaárulással vádolt egykori elnöke

-

Pervez Musarraf tábornok, aki ellen több büntetőeljárás is folyik, mellkasi fájdalomra és nehézlégzésre panaszkodott.


A volt elnök pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának egy szóvivője szerint a 72 éves Musarraf „nincs jól”. A párt egy másik vezetője azonban azt mondta, hogy Musarraf már jobban van, és hamarosan hazaengedik, de szoros megfigyelés alatt marad otthonában is.

Musarraf 1999-ben puccsal került hatalomra. Később újraválasztatta magát, 2008-ban viszont elveszítette a választásokat, és távozni kényszerült a hatalomból.

Több büntetőper is folyik ellene, az egyikben Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök halálával kapcsolatban gyanúsítják. 2013-ban hazaárulás címén emeltek vádat ellene arra hivatkozva, hogy 2007-ben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és bírákat menesztett hivatalukból.

A szabadlábon védekező egykori elnök korábban politikai bosszúnak nevezte az ellene folyó eljárásokat. Szerinte az igazságszolgáltatás, illetve Navaz Sarif jelenlegi kormányfő – akit 1999-ben Musarraf mozdított el vértelen katonai puccsal – akar személyes bosszút állni rajta.

Pakisztánt 69 éves fennállásának mintegy felében katonai vezetés uralta, a hadsereg vagy közvetlenül, vagy a kulisszák mögül irányította az országot.