Kórházba került Esterházy Péter

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A hasnyálmirigyrákban szenvedő író a Szent László Kórházból üzent állapotáról. Jelképes értelmű matematikai levezetéssel tudatta írótársaival és a közönséggel, hogy nem tud részt venni egy hétvégi felolvasáson.“Gyenge, nem tudott eljönni” - mondta Dés László a vasárnapi rendezvényen, amelyre Esterházyt is várták, aki végül nem jelent meg. A hvg.hu tudósítása szerint viszont küldött maga helyett “egy rövid matematikai levezetést két halmazról, az öt és a hét elemből állókról, függvényekről, amelyek tartanak valahová, de a lényeg: a beteg megbetegedett.” Az esten Dés mellett Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál olvasta fel. Mint elmondták, Esterházy gyűjti az erőt, mert ő nyitja meg a Könyvhetet.


Tavaly a göteborgi könyvvásárra küldött üdvözlőlevelében Esterházy Péter egyetlen mondatban, mintegy mellékesen utalt arra, hogy a hasnyálmirigyrák köti le a gondolatait. Egyelőre szerette volna megkímélni a részletektől a közönségét, de azt ígérte, hamarosan hosszabban is szól majd róla. Eljött a hamarosan. A Magvető gondozásában az idei könyvhétre (2016. június 9-13) jelenik meg Esterházy Hasnyálmirigynaplója.


Nem egyszerű történet

„Rák, ez a jó kezdőszó” – vezeti be az olvasót Esterházy Péter naplója első lapján új életébe.

"Majd a mondat teremtette csöndben beszélni kezd: ismerjük és nem ismerjük ezt a hangot, mely hol távolról szól, hol közelről, játszik, fürkész, olvas, imádkozik, és néha szinte énekel annak a másiknak, aki ott benn fészkel. Aztán meg-megsötétedik, és kedvetlenül elhallgat. Napokra.

Mit lehet tenni, ha a test, amely addig mindenestül a munkát szolgálta, egyszerre az írás ellen fordul? Hogyan rögzíti napjait az író, akinek minden műve valóság és költészet szétszálazhatatlanságára épül? Mi történik az ontológiai derűvel, amikor a halálos betegség mindennapi gyakorlattá válik? Megírható-e szerelemként a hasnyálmirigyrák? Nem egyszerű történet" - olvassuk a könyv ajánlójában.

"Április végén enyhe fájdalom jelentkezett, emlékeim szerint a jobb oldali borda alatt. Vagy a bal oldali? Nem törődtem vele. Hasnyálmirigyrákot állapítottak meg, májáttéttel. De már az őszön is benyilallt egyszer. Akkor kezdtem figyelni a fájásokat, és jegyezgetni is kezdtem. Még a hasnyálmirigy szót is leírtam, igaz, többé-kevésbé véletlenül, azaz ártatlanul. Cetlijeim vannak mindig kéznél, hogy bármit bármikor lejegyezzek, de nem vagyok (igazi) naplóíró. A naplóíró az időt ellenőrizné, a napot szeretné rögzíteni mindenestül. Engem mintha csak a baj tenne azzá" - írja Esterházy naplója elején.