Kórházba került, és betegebb lett? Nem egyedi eset

-

Magyarországon tavaly az egy évvel korábbinál 37-tel kevesebb, 111 kórházi járványt jelentettek, de így is több mint 1300-an betegedtek és 18-an haltak meg e fertőzések következtében – számolt be a Napi Gazdaság szerdai számában az Országos Epidemiológiai Központ összesítésére hivatkozva. Az Európai Unióban évente 4,1 millió beteg kap el valamilyen fertőzést kórházi kezelése során.


A 111 magyarországi járvány majdnem 60 százaléka úgynevezett nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló fertőzés volt, a kórházi körülmények között jelentkező járványok mintegy 40 százalékot tettek ki. A páciensek mellett egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, ám végzetes kimenetellel csak a betegeket érintő fertőzések jártak.


Mint írták, a kórházi fertőzések döntő többsége szennyezett kézzel terjed egyik betegről a másikra. A 106 magyar kórházra kiterjedő vizsgálat alapján a kézfertőtlenítési gyakorlat az intézmények 60 százalékában „közepes”, 34 százalékában alapszintű, 4 százalékában haladó, egy százalékában elégtelen.