Kórházakat kapnának az orvosi egyetemek

-

A képzőhelyek finanszírozását is növelnék, és több tíz milliárd forintból javítanák az oktatás infrastrukturális feltételeit azért, hogy még több orvostanhallgató válassza az itteni egyetemeket.


A debreceni Kenézy-kórház és több budapesti is egyetemi kórház lehet hamarosan – írja a Magyar Idők. A ma még nem létező kategóriába sorolnák azokat az intézményeket, amelyeket az orvosképzéssel foglalkozó egyetemekhez csatolnának. A változtatás célja a gyakorlati képzés feltételeinek javítása, az ugyanis az egyik leg­gyengébb láncszem. Hiába színvonalas és nemzetközi szinten is versenyképes a magyarországi orvosképzés, a felsőoktatási világranglistákon a magyar oktatóhelyek nemhogy az első százba, de még az első ötszázba sem tudnak bekerülni.

A helyezéseket elsősorban a tanulási környezet elégtelensége húzza le, amit döntően a klinikai kapacitások minősége és mennyisége határoz meg. Az érintett kórházak az egyetem fenntartásában, de elkülönített szervezeti keretben működnének a jövőben, gyakorlati oktatási és egyben kutatási helyszínként. A mostani oktatókórházak is megmaradnának mint külső gyakorlóhelyek.

A gyakorlati képzés feltételeinek javítására több 10 milliárd forintos ráfordítás szükséges, a befektetés azonban gyorsan megtérülne, mivel évente a 20 milliárd forintot is meghaladja az összeg, amelyet a külföldi orvostanhallgatók képzési díjként kifizetnek. Lakhatásra, szórakozásra, étkezésre évente még egyszer ekkora összeget költenek el.

A négy egyetemen jelenleg több mint 9 ezer külföldi tanul. Az infrastruktúra fejlesztésével, azon belül is a gyakorlati képzőhelyek, elsősorban a klinikák, laborok korszerűsítésével, modern oktatási eszközök beszerzésével még vonzóbbá válhatna a magyarországi orvosképzés.