Kordonbontás a német megszállási emlékmű helyén

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Nagyjából kétszázan tiltakoztak a német megszállási emlékmű felépítése ellen a Szabadság téren. Ugyanarra az időpontra többen is szerveztek flashmobot a többi között az Eleven emlékmű Facebook-csoport és a Demokratikus koalíció. A résztvevők lebontották az építkezést védő kordont.


Nagyjából húsz perc alatt bontották le az emlékmű építési területét körülvevő kordont a tiltakozók. Helyszíni tudósítónk szerint a demonstráción megjelent és beszédet mondott mások mellett több ellenzéki politikus is. A tiltakozó transzparensek mellett pártzászlókat (MSZP, DK, Liberálisok) lehetett látni.  


-


Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor korábbi ígéretével ellentétben már kedden megkezdődött a vitákat kiváltó német megszállási emlékmű megépítése. A nap során több tiltakozó flashmob is szerveződött a helyszínre.  Este hét órára körülbelül kétszáz fős tömeg gyűlt össze a Szabadság téren. Az eseményen Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK politikusa is felszólalt, aki szerint az emlékmű építési helyét körülvevő kordon a Fidesz és az „újnácik” közötti koalíció szimbóluma. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint pedig a „náci emlékmű” nem más, mint szimbolikus erőfitogtatás a kormány részéről, a Fidesz félelmet akar kelteni


-


Karácsony Gergely PM-es politikus szerint az emlékmű azokat az egykori honfitársainkat alázná meg, akikre emlékezni kellene. Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez, hogy az önkormányzat vonja vissza az emlékmű építéséhez adott tulajdonosi hozzájárulást, mert így meg lehet akadályozni, hogy a szobrot felállítsák.


Steiner Pál nyilatkozik a sajtónak


A beszédek alatt a még álló kordonra egy „Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés!” feliratú transzparenst, sárga csillagokról készült kinyomtatott fekete-fehér fotókat, illetve egy egykori munkaszolgálatosnak a magyar katonákat ábrázoló, 1944-ben rajzolt képeit tették ki. A beszédek után pedig elkezdték bontani a kordont.  


-


-


A kordon mögött a korábbi tiltakozásokról megmaradt mécsesek, két szék, a mai építés megkezdésére utaló ásónyomok voltak, és miután a tiltakozók bejutottak az építési területre, kaddist mondtak. Többen gyertyát gyújtottak. Néhány rendőr volt a helyszínen, de nem avatkoztak közbe, kamerával rögzítették az eseményeket. A végén megkérték a tiltakozókat, hogy a lebontott kordon elemeit támasszák a falhoz, hogy azok ne akadályozzák a közlekedést.


szabadság_tér_tüntetés_005

-


szabadság_tér_tüntetés_006

-


Szabadság tér; tüntetés

-


A demonstráció háromnegyed hétkor kezdődött, teljesen békés volt. Este 10 körül még néhányan álldogáltak a Szabadság tér sarkán, azt mondták, őrzik a terepet. Egyikük - egy civil résztvevő - azt mondta, szeretné, ha folytatódna az akció, de nem egyeztettek erről.  


Szabadság tér; tüntetés

-


Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ügyvezető igazgatója is megszólalt az emlékmű kapcsán. „Hétfőn köszönt be az ünnepünk, ez az ünnepi ajándék, úgy néz ki, Pészáhra.” – mondta az ATV-nek (arra utalva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök márciusi levelében azt ígérte, húsvét után tárgyal a Mazsihisszel három kérésükről, köztük az emlékmű sorsáról), majd hozzátette: ha kell, ő mint holokauszt-túlélő, az állampolgári engedetlenségig is elmegy, hogy ne épüljön meg az emlékmű. A Mazsihisz hivatalos álláspontja még nem született meg.