Kordon a Szabadság téren, közben megvan a népszavazási kezdeményezés

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Csütörtök reggelre ismét felállították a Szabadság térre tervezett emlékmű körüli kordont, amelyet legutóbb szerdán délután szereltek szét a tüntetők. A történet várhatóan délután 5 órakor folytatódik.


A végtelenül türelmes munkások csütörtök reggel folytatták azt a sziszifuszi munkát, amelynek célja a Magyarország második világháborús német megszállását megörökítő és a közeljövőbn felállítandó emlékmű néhány négyzetméteres területének elkordonozása. Az ellenzők szerint a szobor történelemhamisítás, és igyekszik eltolni a felelősséget a magyarországi zsidóság, cigányság és másként gondolkodók deportálásában és meggyilkolásában aktívan közreműködő magyar hatóságokról. Civil szervezetek és néhány ellenzéki párt, köztük az MSZP és a DK csütörtök délután várhatóan ismét szétszereli a kordont. Jelenleg körülbelül 15 rendőr felügyeli a területet, ahol nagyjából ugyanennyi ember gyűlt össze , hogy lebontsa a kordonokat. A rendőrség szerint van érvényes építési engedély a területre, ezért feltehetőleg megakadályozzák majd a kordonbontást. Mécs Imre Mécs Imre A legutóbbi kordonos történeteink itt olvashatók.

Eközben Steiner Pál, az V. kerület egykori szolcialista polgármestere helyi népszavazás kitűzésére irányuló választópolgári kezdeményezéssel élt belvárosi Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű ügyében. A következő kérdést nyújtotta be az V. kerületi Választási Bizottsághoz: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Belváros-Lipótváros Önkormányzat képviselőtestülete hozzon olyan határozatot, melyben visszavonja a tulajdonosi hozzájárulását a Magyarország német megszállásának emléket állító Budapest, V. kerület Szabadság térre történő elhelyezéséhez?” Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát is tartalmazó beadványt az V. kerületi önkormányzatnál átvették. Steiner Pál közleményében azt írja: „Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a választási időszak végéig a jelenleg hatályos törvény sem helyi, sem országos népszavazás kiírását nem teszi lehetővé. Ezzel együtt beadványomban arra kértem a helyi Választási bizottságot, hogy a kérdés hitelesítéséről döntsön. Egyúttal felszólítom a német megszállási emlékmű felállítását kezdeményező Magyarország kormányát, hogy a helyi népszavazás megtartásáig, a belvárosi lakosság véleményének megismeréséig az emlékmű építését függessze fel!” - -