Kerülőúton, de mégis Ausztriába ért mintegy 7000 menekült

-

Szombaton kora délután a szerb rendőrök buszokhoz irányították a röszkei határátkelő szerb oldalán várakozókat, a menekülőket a szerb-horvát határhoz szállították. Horvátország pedig továbbra is a magyar határhoz viszi őket. Magyarország keresztül vonattal és gyalogosan ezrek indultak az osztrák–magyar határhoz.


A röszkei határátkelőhely szerb oldaláról valamivel több mint száz migránst, aki még arra várt, hogy átkelhessen Magyarországra, buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sidre szállították. A migránsokat a szerb rendőrök kora délután a buszok felé irányították, feltehetően azért, mert várhatóan újra megnyitják a Szerbia és Magyarország közötti határátkelőket

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök üzenetben emlékeztette Orbán Viktor miniszterelnököt a Belgrád és Budapest közötti autópálya megnyitásának fontosságára, és reményét fejezte ki, hogy ez mihamarabb megtörténik.

Szerb sajtóértesülések szerint szombaton lezárták a Horvátország felé vezető sidi határátkelőhelyet, így jelenleg ott nem tudnak átjutni a menekültek.

A horvát miniszterelnök délelőtt kijelentette, hogy továbbra is a magyar határhoz fogják szállítani a bevándorlókat. "Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni", mondta.

Éjfél óta 6700 menekült lépte át a magyar-osztrák határt Nickelsdorfnál és Heiligenkreuznál, számolt be róla a Die Presse. Az osztrák fővárosban 10 000 érkezőre számítanak.