Koraszülött magzatot találtak egy múmia mellett

-

Az 5-6 hónapos újszülöttet kelmébe burkolták és Peder Winstrup svéd püspük mellé temették.


Kutatók egy koraszülött magzat földi maradványaira bukkantak a 336 éve elhunyt Peder Winstrup svéd püspök koporsójának röntgenes vizsgálatakor a lundi katedrálisban.

Az 5-6 hónapos újszülöttet egy kelmébe burkolták és szándékosan rejthették el Lund 74 éves korában elhunyt lutheránus püspöke mellé. DNS-vizsgálattal derítik majd ki, hogy van-e rokoni kapcsolat a két maradvány között - idézte Per Karstent, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatóját a Kathpress katolikus hírügynökség.

Karsten szerint a baba feltehetően házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni, valaki azonban a püspök temetését használta fel arra, hogy a koraszülött magzatot megszentelt földbe temethesse.

Peder Winstrup (1605-1679) holtteste egyike Európa legjobb állapotban megmaradt múmiáinak. Szakállas arca bár beesett és összezsugorodott, arcvonásai még mindig jelentős hasonlóságot mutatnak a korabeli portrékkal. A koporsót korábban többször is felnyitották, és száz éve készült egy fekete-fehér fotó a különösen jó állapotban megmaradt testről és szinte tökéletesen megőrződött ruháiról. A korábbi vizsgálatok előtt a szakértők szerint valószínűleg azért maradhatott rejtve a baba holtteste, mert a koporsót félig kitöltő növények alatt feküdt. A koporsót ezúttal azért nyitották fel, hogy korszerű technikákkal vizsgálják meg a tetemet.