Koránt akartak égetni Korzikán

-

Egy hétre betiltották a rasszista incidensekké fajuló tüntetéseket. Korzikán félnek, hogy rossz híre megy a szigetnek.


Egy hétre betiltották a tüntetéseket a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén vasárnap, miután az előző napokban a tüntetések rasszista incidensekké fajultak.

Erre azután került sor, hogy tüntetők szétvertek egy muszlim imatermet, és megpróbálták a Korán több példányát tűzre vetni Korzika székhelyén, Ajaccióban. A pénteki tüntetések egy csütörtök esti incidens után indultak, amelyben két tűzoltó súlyos, egy rendőrtiszt pedig enyhébb sebesüléseket szenvedett egy ismeretlenek által elkövetett támadásban egy imahelynél.

A tüntetések szombaton folytatódtak, Ajaccióban százak gyűltek össze arab- és muszlimellenes szlogeneket üvöltve. A tiltás ellenére vasárnap ismét 300 tüntető vonult a csütörtöki és pénteki támadás helyszínére, a Jardins de l'Empereur nevű szegénynegyedhez, amelyet a hatóságok a nap folyamán lezártak.

A sziget prefektusa a tiltást azzal indokolta, hogy az utóbbi napok eseményei rossz fényt vetnek Korzikára, és az idegenellenes szlogeneket „felháborítónak és elfogadhatatlannak” nevezte.