Korai Yoko Ono-műveket mutat be a New York-i MoMA

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Yoko Ono 127 korai alkotását, karrierje kezdeti éveinek műveit mutatja be vasárnap nyíló kiállításán a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA).


Az író, művész, békeaktivista, John Lennon özvegye több mint öt évtizedes karrierjének korai műveivel azt akarja a múzeum láttatni, hogyan befolyásolták Yoko Ono alkotásai a New York-i művészet fejlődését az 1960-as években. A Yoko Ono. One Woman Show 1960–1971 című kiállítás 127 művet mutat be, köztük papíralapú munkákat, filmeket, installációkat, performanszokat és hangfelvételeket is.


„Nagyon jó tudni, hogy mindent, amit teszel, értékelnek az emberek, mindent megértenek, és egy napon mindez virágzásnak indul” – mondta a 82 éves Ono a kiállítást megelőző sajtótájékoztatón.

A tárlat végigköveti a művészt, ahogy 27 évesen még saját New York-i lakásában szervez művészeti eseményeket, majd kiállításokat Londonban, Tokióban és New Yorkban. Christophe Cherix kurátor szerint olyan műveket mutatnak be, amelyek magukért beszélnek, így minden kiállított alkotás önmagában és a többivel való kapcsolatán keresztül is értelmezhető.

Látható például a Cut Piece című, 1964-ben készített filmje egy performanszról, melynek során idegenek ollóval egy-egy darabot vágtak ki a ruhájából. Egy másik, 1970-ben készített film főszereplője egy légy, amely egy meztelen női test felett repül. „Mindkét alkotás a szélsőséges sebezhetőséget jelképezi” – fejtette ki Cherix.

A kurátor elmondta, azért összpontosítanak Yoko Ono karrierjének kezdetére, mert csak kevesen tudják, hogy már akkor is elismert művész volt, amikor találkozott John Lennonnal. „Úgy érezzük, soha nem kapta meg ezért a megfelelő elismerést. Hírneve valahogy beárnyékolta művészetét, múzeumként pedig a mi feladatunk, hogy ezt visszaadjuk neki” – fogalmazott Cherix.