Korai választási időpont kiírását sejteti az államfő

Fotó: MTI/Soós Lajos / István Hajdu

-

A köztársasági elnök berágott, gyorsan tiszta vizet akar önteni a pohárba.


Áder János még szeptemberben arra kérte a pártok vezetőit, hogy ne kezdjék meg a kampányt, de ennek ellenére az már zajlik, kérése „süket fülekre talált” - közölte az államfő a Magyar Rádiónak adott interjúban. Szerinte fontos, hogy egy elhúzódó kampány helyett mindenki tegye a dolgát, mert bár az ország elindult a válságból kivezető úton és túl van a nehezén, de munka még bőven van. Most azt mérlegeli, mi a jó az országnak és az embereknek: egy hosszú kampány, vagy az, ha minél hamarabb tiszta víz kerül a pohárba. Áder így dilemmázott: jó, ha a választók minél több információ birtokában hozzák meg döntésüket arról, továbbra is ezt a kormányt szeretnék, vagy egy másikat, de ehhez nincs szükség 8-10 hónapos versengésre. Az időpont meghatározásakor mindenesetre figyelembe kell vennie az alkotmányos szabályokat, miszerint áprilisra vagy májusra tehető a választás; további szempontot jelenthet a húsvét közelsége és az európai parlamenti választás időpontja is.


Több kormánypárti képviselő április 6-ai választást emlegetett

„Április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki mit gondol” - reagált egy felszólalásra a parlamentben még október közepén a kereszténydemokrata Seszták Miklós. Az ellenzék felhördült azon, hogy a képviselő ezt honnan tudja. Seszták később azt mondta, csak vélelmezte az időpontot. Egy hónappal később a fideszes Németh Szilárd is azt mondta, az április 6-ai országgyűlési választáson indul, nem a polgármesteri posztért. Hónapokkal ezelőtt viszont Gulyás Gergely fideszes politikus közölte, többen szeretnék a Fideszben, ha az országgyűlési és az európai parlamenti választás egy időben (májusban) lenne, de erről a köztársasági elnök dönt. Mesterházy Attila MSZP elnök nyílt levelet is írt az államfőnek, mert a kormánypárti nyilatkozatokból arra következtetett, ők már ismerik a választás időpontját. Áder János november 21-én azt írta, még nem tudja, mikorra tűzi ki a választás időpontját. Akkor megnéztük, Áder János milyen időpontok közül választhat. A legkorábbi az április 6-a, a legkésőbbi a május 25-e.

Van még mit kritizálnia a parlament munkáján

A köztársasági elnök az év végi törvénygyárról elmondta, hivatala karácsonyig áttekinti az új jogszabályokat, így elképzelhető, hogy még idén visszaküldi valamelyiket megfontolásra az Országgyűlésnek. Emlékeztetett arra, hogy azokat a törvényeket, amelyeket elfogadásuk után nem írt alá, a parlament egyszer sem szavazta meg változatlan formában. Vagyis, ha nem is minden észrevételét, de azok többségét elfogadta a parlament. Áder János elmondta: ilyenkor mindig arra ügyel, hogy a törvények ellentmondásmentesen szabályozzák az életviszonyokat. Hozzátette: idén a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványa volt a legnehezebb feladat a jogszabályok véleményezésekor.