Korábban szabadulhat a börtönből a volt izraeli államfő

Fotó: MTI/MTVA / Abir Sultan

-

Kacavnak terápiára kell járnia, és soha többé nem lehet női beosztottja.


Öt év letöltése után kiengedik a börtönből Móse Kacav volt izraeli államfőt. Nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt 2011 tavaszán ítéltek hét évre. A kegyelmi bizottság vasárnap fogadta el a női beosztottak molesztálásáért és többük megerőszakolásáért elítélt egykori politikus kegyelmi kérvényét. Kacav egy hét múlva térhet haza, mert még fellebbezhetnek a döntés ellen.

A szabadlábra helyezésnek feltételei is vannak: naponta részt kell vennie bibliaórákon, hetente el kell járnia egy vallásos terápiacsoportba, részt kell vennie szociálpszichológiai kezeléseken, tilos rágalmaznia áldozatait, nem nyilatkozhat a médiának, és más se beszélhet a nevében, és soha többé nem dolgozhat női beosztottakkal.

Az ügyészi hivatal ellenezte Kacav szabadon engedését, mert a volt államfő nem vállalta egyértelműen a felelősséget egykori tetteiért. Ezért a börtönnek egy olyan csoportjában foglalkoztak vele, ahol a bűnösségüket tagadó rabok vannak. Kacav ügyében már harmadszor ült össze a kegyelmi bizottság. Ezúttal azért döntöttek a javára, mert a 72 éves Kacav bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott, és kijelentette, hogy megérti áldozatainak érzéseit.