Nőgyógyászokat ítélt el a Kúria hálapénz kéréséért

Fotó: Getty Images/iStockphoto / lofilolo

-

A Kúria kedden vesztegetés miatt, hálapénz kéréséért bűnösnek mondott ki több nőgyógyászt és szülésznőt, viszont a 13 vádlott közül volt olyan is, akit felmentett.


Az Állami Egészségügyi Központban 2007–2008-ban történt, vesztegetés gyanúját felvető esetek miatt közérdekű bejelentésre indult nyomozás még évekkel ezelőtt. Ennek később az lett az eredménye, hogy az ügyész bűnösség kimondását és büntetés kiszabását kérte, a védelem azonban felmentést kért. A felmentések ügyében hozott most döntést a Kúria.


A 13 vádlott közül a – részben már korábban jogerőre emelkedett – döntés szerint egyedül az egyik szülésznőt ítélték összesen 95 ezer forintos pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra, a vádlottak nagy részét büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották a bíróságok; volt, aki megrovást kapott, több vádlottat pedig végül fel is mentettek.


A Kúria leszögezte, hogy hálapénznek csak az minősül, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként a kezelés után, önként ad, abban az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Az ilyen fajta hálapénznek csupán munkajogi következményei lehetnek, és adóköteles jövedelemnek számít. A jelen eljárásban bűncselekménynek minősített esetekben azonban az államilag finanszírozott egészségügyi ellátást megelőző célozgatás vagy nyomatékos kérés nyomán adtak pénzt a kezeltek – mondta a tanácselnök szóbeli indoklásában.