Koptokat gyilkoltak meg a kairói támadásban

Fotó: MTI/EPA / Haled el-Fiki

-

A lövöldözésnek több halottja és sebesültje van, a támadóval végeztek. A merénylet a Heluán negyedben lévő Mar Mina templomnál történt.


Kopt keresztény templomra támadtak fegyveresek Kairóban. A rendőrség szerint két fegyveres nyitott tüzet a templom előtt, és több rendőrt megsebesítettek. Az egyik támadóval végeztek, a másik elmenekült – írja az AhramOnline. A lap szerint a lövöldözésben kilencen meghaltak, öten megsebesültek. A helyszínen készül fényképeken egy földön fekvő, szakállas férfi látható, aki lőszerekkel teli mellényt viselt. Az áldozatok között katona és rendőr is van, valamint a templom gondnoka. Az Ahram szerint a halottak többsége keresztény volt.


Múlt szombaton egy feldühödött tömeg támadt egy kopt keresztény templomra Gízában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták a híveket. Tavaly decemberben legalább huszonöt ember halt meg a kairói Szent Péter kopt templomnál történt támadásban. Áprilisban virágvasárnapkor két kopt templomban pokolgépes merényletek legalább 47 emberrel végeztek. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta.


A koptok alkotják a legnagyobb és legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós országban. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba.