Kopt gyerekekre támadtak az egyiptomi merénylők

Fotó: Nile News / TV GRAB

-

A támadók a sivatagban vártak a zarándokokra.


Huszonhat ember meghalt, huszonöt megsebesült kopt keresztények elleni támadásban Egyiptomban. A kopt ortodox egyház szerint az áldozatok többsége gyerek.

A zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor maszkos, egyenruhás támadók Advánál úton megállították a menetet és tüzet nyitottak. A támadók elmenekültek – mondta el-Míneja kormányzója, Esszám el-Bedajvi. A fegyveresek három terepjáróval érkeztek a támadás helyszínére.

Az egyik autóbuszban mintegy 40 gyerek utazott, a másik busz utasai felnőttek voltak. Egyelőre egy szervezet sem vállalta a támadások elkövetését, amely a szombaton kezdődő muzulmán böjti hónap, a ramadán előtti napon történt. A támadás helyszínét lezárták, és hajtóvadászatot indult a merénylők ellen.

A 92 milliós Egyiptom 10 százalékát kitevő koptok a közelmúltban több véres merénylet célpontjai voltak. December óta mintegy hetvenöt kopt halt meg pokolgépes merényletekben Kairóban, Alexandriában és Tantában. Legutóbb a virágvasárnapi misén robbant pokolgép április 9-én a tantai Szent György és az alexandriai Szent Márk kopt székesegyháznál. A két támadásban legalább 43 ember meghalt, és a sebesültek száma a százat is meghaladta. Mindhárom merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta.

Áprilisban Ferenc pápa járt apostoli látogatáson a muzulmán többségű Egyiptomban, találkozott II. Tavadrosszal, a kopt ortodox egyház pátriárkájával és Ahmed et-Tajjebbel, a kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámjával. A katolikus egyházfő lerótta kegyeletét a kairói Szent Péter templomban elkövetett merénylet áldozatai előtt is.

A németországi látogatáson tartózkodó Ahmed et-Tajjeb elítélte a merényletet, amellyel szerinte az országot kívánják destabilizálni. "Felszólítok minden egyiptomit, egyesüljenek a kegyetlen terrorizmussal szemben" – mondta az egyiptomi muszlim egyházi méltóság.

Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök értekezletre hívta a biztonsági erők vezetőit. Az elnök a virágvasárnapi robbantások után három hónapos szükségállapotot rendelt el. Akkor azzal vádolta a dzsihadistákat, hogy viszályt szítanak az országban.

Egyiptomban a múlt héten jelentették be, hogy 48 embert állítottak bíróság elé a három kopt elleni merényletben való bűnrészességgel vádolnak. Az ügyészség szerint a vádlottak az Iszlám Állammal kapcsolatban álló sejtek tagjai, és "líbiai és szíriai táboraiban kaptak katonai kiképzést".

Az Iszlám Állam egyik egyiptomi szárnya a Sínai-félszigeten pusztít, rendszeresen támadnak a biztonsági erőkre, amióta a hadsereg 2013 nyarán megbuktatta Mohamed Murszi elnököt.