Vasárnap tetőzik a hőhullám, de jövő héten is forróság lesz

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint még a Balaton sem nyújt majd mindenhol hűsítést, olyan meleg lesz.


Folytatódik, és vasárnap tetőzik a hőhullám a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Mint ismert, az ÁNTSZ hőségriadót rendelt el a forróság miatt, és különféle tanácsokkal látta el a lakosságot. A hőségriadó miatt szüneteltetik a hétvégi kamionstopot is.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a tikkasztó hőséget nyári záporok frissíthetik fel, országszerte több megyére adtak ki citromsárga riasztást: Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében is heves zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani. Délután fél négykor Budapestre is kiadtak riasztást károkozó szél, nagy méretű jég, intenzív zápor, 25-30 milliméteres eső miatt.

Szombaton is többórás napsütés várható, emellett délután gomolyfelhők jelennek meg az égen, melyekből elszórtan számíthatunk záporra, zivatarra. Forróság várható: 36 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap napos és gomolyfelhős tájak és időszakok váltakoznak. Szórványosan várható zápor, zivatar, néhol jégeső. Napközben a nyugati, estétől az északnyugati szél erősödik meg.34 és 40 fok között alakulhat a délutáni órák hőmérséklete, rekkenő hőség lesz.

Hétfőn délelőtt még élénk lesz a légmozgás, mely némi felfrissült okoz, délután aztán mérséklődik a szél. 33 fok köré "szelídül" a hőség. Majd keddtől csütörtökig túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás, és ismét melegszik a levegő: 35 fok körüli forróság jöhet ismét.

Felfrissülés csak jövő hét végétől várható viharos széllel és heves zivatarokkal. Mint az alábbi képből kiderül, még a Balaton sem hoz majd mindenhol enyhülést.