Kopitar győzelemre vezette a tavalyi bajnokot az NHL-ben

Fotó: Getty Images / Doug Pensinger

-

HÁTTÉR

A címvédő Los Angeles Kings a három pontot szerző (egy gól és két gólpassz) Anze Kopitar vezérletével nyert a New Jersey Devils otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) hétfői játéknapján.


A kaliforniai együttes nagy versenyben van a rájátszásért, de továbbra is két ponttal van lemaradva a nyolcadik – még éppen playoff helyet érő – pozícióban álló Calgary Flamestől, és négyre a hetedik Winnipeg Jetstől. Előbbi ezúttal a Coloradót, utóbbi pedig az Edmontont győzte le. A Minnesota Wild a Toronto Maple Leafs otthonában aratott sikerével sorozatban kilencedik idegenbeli találkozóját nyerte meg, ráadásul ez volt a szezonban a 21. győzelme otthonától távol, amely klubcsúcs.


Az Ottawa Senators tovább szárnyal újonc kapusával, Andrew Hammonddal: a kanadai együttes ezúttal a San Jose Sharksot győzte le, így november eleje óta először áll rájátszást érő pozícióban. Hammonddal a kapuban 14 győzelem és egyetlen hosszabbításos vereség a Senators mérlege, a 27 éves hálóőr pedig egyetlen sikeres mérkőzésre van attól, hogy beállítsa Patrick Lalime rekordját, aki az 1996/97-es idényben pályafutása első 16 találkozóján szerzett pontot.


A Kings a legendás gyergyói hokiedző, Kercsó Árpád kedvence lett az utóbbi években. Március eleji interjúnkban elmondta: „Egyébként ott játszik a szlovén Anze Kopitar is, aki gyerekként játszott ellenem. Vele kapcsolatban is van egy sztorim: Zell am See-ben a szlovén válogatottal meccseltünk. Kopitarnak jó híre volt, már gyerekként is szenzációsan játszott. Az én csapatomban többek közt Galanisz Nikandrosz, Berta Ákos, Benk András és Hetényi Zoltán hokizott akkoriban. A mai napig roppant fegyelmezett Benknek azt mondtam, hogy álljon rá Kopitarra. Azóta sem csináltam ilyet, de akkor bejött: Benk teljesen kikapcsolta Kopitart a játékból, ettől elment a szlovén kedve a meccstől, amelyet megnyertünk 3-0-ra.


Eredmények:

  • New Jersey Devils–Los Angeles Kings 1-3
  • Carolina Hurricanes–Chicago Blackhawks 1-3
  • Toronto Maple Leafs–Minnesota Wild 1-2
  • Ottawa Senators–San Jose Sharks 5-2
  • Dallas Stars–Buffalo Sabres 4-3
  • Calgary Flames–Colorado Avalanche 3-2
  • Edmonton Oilers–Winnipeg Jets 1-4