Konzervatív olasz lap méltatja, hogy Európa végre nekiment Orbánnak

Fotó: Europress/AFP/Giuseppe Cacace / Europress/AFP/Giuseppe Cacace

-

Az eddigi mérkőzést Európa nyerte. Végre – közölte a Corrierre della Sera. A balliberális Le Monde a Jobbik témáinak átvételéről ír.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök halálbüntetésről szóló vitával kapcsolatban tett kijelentésének európai uniós visszhangját kommentálta pénteken a Corriere della Sera című konzervatív olasz napilap és a baloldali liberális francia Le Monde.

Az olasz lapban megjelent, „Európa méltatása, amely felemelte a hangját Orbánnal és a halálbüntetéssel szemben” című vezércikk szerzője, Pierluigi Battista „Európától régóta várt politikai jelzésnek”, a „méltóság felébredésének”, „az emberi jogok és a demokrácia iránti figyelemnek” nevezte Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök Orbán Viktorhoz intézett figyelmeztetését.

A Corriere della Sera szerzője szerint a halálbüntetésről mondott szavaival Orbán Viktor a „megszokott európai tétlenségben” bízhatott, mivel Európa eddig „szótlan és tétlen volt az emberi jogok pusztításával szemben” határain belül és kívül is.

„Az eddigi mérkőzést Európa nyerte. Végre. (...) Most Orbán Magyarországának egy olyan Európával kell számolnia, amely képes reagálni, és meg tudja védeni saját értékeit. Végre” – vélte a cikkíró, aki úgy jellemezte Orbán Viktort, hogy a demokrácia és a putyini autoriter rendszer közül az utóbbit választotta, Olaszországot pedig „egy antiszemita nagykövettel akarta megalázni”.


A Le Monde is megszólalt

A Le Monde „Orbán vissza akar térni a halálbüntetéshez” címmel közölt kommentárt. Ebben kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök kijelentése ellentétes az Európai Unió szellemiségével, amely hivatalosan tiltja a halálbüntetés alkalmazását a határain belül. A tudósítók szerint „a provokációkhoz szokott Orbán néhány napja láthatóan nagyobb sebességre kapcsolt, közvetlenül a Jobbik témáinak átvételével”.

Emlékeztetett a lap arra, hogy múlt héten a miniszterelnök a bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultációt, ami miatt „több európai képviselő a torkát köszörülte, a halálbüntetés esetleges visszaállítása viszont üvöltésre készteti őket”.

A kommentátor utalt arra, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának elnöke Orbán Viktor támogatásának a megvonására szólította fel az Európai Néppártot, ám Manfred Weber, a néppárti frakció vezetője tartózkodott ettől, jóllehet ő is megjegyezte, hogy a halálbüntetés „nem lehet sem válasz, sem megoldás”.

A Le Monde szerint a néppárti frakcióban attól félnek, hogy a 12 fideszes képviselő átül az Európai Konzervatívok és Reformerek padsoraiba, melynek gerincét a brit konzervatívok és a lengyel Jog és Igazságosság párt adja.