Konzervatív győzelem, baloldali kudarc a lengyel választáson

Fotó: MTI/EPA/PAP / Jacek Turczyk

-

Az első előrejelzések szerint megbukott a lengyel kormánypárt, jöhetnek a konzervatívok, akik sokban hasonlítanak a Fideszre. A baloldal be sem jutott a szejmbe, vannak viszont újoncok.


A vártnál is nagyobb győzelmet arathatott a konzervatív ellenzék a vasárnapi lengyel választásokon. Az urnákat este kilenckor zárták, a szavazatszámlálás még tart, de a TVB 24 tévécsatorna megrendelésére készül exit poll felmérés szerint a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, míg az eddig kormányzó jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) csak 23,4 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a PiS 242 képviselői helyet szerezhetett a 460 tagú alsóházban, a szejmben, vagyis képes lehet önállóan kormányt alakítani. A PO frakciója 133 fős lehet.

Kilenc százalékkal került a törvényhozásba a májusi elnökválasztáson harmadik helyen végzett Pawel Kukiz egykori punkzenész populista pártja, a Kukiz15. Bekerült még a szintén újonc, liberális Nowoczesna, vagyis Modern (7,1 százalék), illetve a Lengyel Parasztpárt (PSL), ami eddig koalícióban kormányzott a PO-val. Az előrejelzés szerint nem jutott be a parlamentbe a négy pártból álló, Egyesült Baloldal nevű szövetség, amely 6,6 százalékot szerzett, de közös listaként legalább 8 százalékot kellett volna.


A PiS győzelmét már előre vetített Andzrej Duda győzelme az elnökválasztáson. A párt listáját nem az alapító Jaroslaw Kaczynski vezeti, hanem Beata Szydło. Így először két nő csapott össze a miniszterelnöki posztért, hiszen a PO jelöltje Ewa Kopacz, még hivatalban lévő miniszterelnök volt, aki tavaly vette át a kormányfői posztot az Európai Tanács élére megválasztott Donald Tusktól.

A PiS sok tekintetben hasonlít a magyar Fideszre, egyet kivéve: a Kaczynski által vezetett lengyel konzervatívok következetesen ruszofóbok, vagyis tartanak az orosz terjeszkedéstől és agressziótól (nem mellékesen tartja magát az elmélet, hogy Lech Kaczynski nem baleset áldozata lett Szmolenszk mellett 2010-ben, hanem orosz merényleté), így náluk szóba sem jöhet semmiféle keleti nyitás.

Ezen kívül azonban a PiS-ben sok tekintetben példaképnek tekintik Orbán Viktor kormányát, politikájuk nacionalista, és szívesen konfrontálódnak az EU-val is. Ígéreteik közt szerepel például különadó kivetése a bankokra és az áruházláncokra, és hibának tartják, hogy az előző kormány végül meghátrált a menekültkvóták ügyében, szerintük a V4-eknek egységesen el kellett volna utasítaniuk a javaslatot, ahogy a magyar miniszterelnök is mondta. Orbán szempontjából tehát kifejezetten jól jöhet az eredmény, hiszen erős szövetségesre talál az új lengyel kormányban.