Könyvből tanulta a fegyverkészítést a brit képviselő gyilkosa

Fotó: ANADOLU AGENCY / LINDSEY PARNABY

-

A rendőrség vizsgálja az indítékait. Az 52 éves merénylőnek szélsőjobboldali kapcsolatai is lehettek.


Régóta pszichés problémái vannak az észak-angliai választókörzetében meggyilkolt Jo Cox brit munkáspárti parlamenti képviselőnő feltételezett támadójának - mondta az 52 éves gyanúsított, Thomas Mair fivére. Scott Mair szerint testvére mentális betegségben szenvedett, de kapott kezelést. „Nem erőszakos, a politika sem érdekli különösebben." A hatóságok vizsgálják, volt-e politikai indíttatása a merényletnek.

A The Southern Poverty Law Centre amerikai jogvédő központ a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva viszont azt közölte, hogy Thomas Mair évtizedekig „elkötelezett támogatója" volt az egykor vezető amerikai neonáci szervezetnek, a National Alliance (NA) nevű csoportnak. A szervezet szerint Mair legalább 620 dollárért vásárolt kiadványokat az NA-től. A The Southern Poverty Law Centre közzétett két számlamásolatot, amelyek Mair magazinrendeléseit rögzítették. A férfi megrendelései között volt egy kézikönyv is, amely útmutatás ad ahhoz, hogyan lehet hétköznapi anyagokból kézifegyvert készíteni. Mair az elsődleges információk szerint egy régi típusúnak vagy házilagos készítésűnek tűnő fegyverrel három lövést adott le a 41 éves képviselőnőre, a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagjára, majd késsel is megszúrta.A gyilkosság egyik szemtanúja a Press Association brit hírügynökségnek azt mondta, hogy az elkövető többször is a "put Britain first" (Nagy-Britannia az első) mondatot kiabálta a támadás alatt. Britain First a neve az egyik szélsőjobboldali, bevándorlásellenes tömörülésnek. A szervezet közleményben határolódott el a gyilkosságtól, hangsúlyozva, hogy sohasem buzdítana ilyen cselekedetre.

Thomas Mair előfizetője volt az S.A. Patriot nevű dél-afrikai magazinnak, amelyet egy apartheidpárti, a multikulturalizmust ellenző csoport ad ki. Nagy-Britanniában a támadás híre hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek. Az incidensben megsérült egy 77 esztendős férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette.


A meggyilkolt Jo Cox brit munkáspárti parlamenti képviselőnő