Könyörtelenül terjedő járvány lett a cukorbetegségből

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Minden 11. ember cukorbeteg a világon, számuk az utóbbi három évtizedben megnégyszereződött – áll a WHO frissen közzétett jelentésében. A világszervezet szerint drasztikus életmód-változtatás nélkül a tendencia ugyanez marad.


1980-ban 108 millió, 2014-ben 422 millió cukorbeteg élt a világon, és a betegség minden évben közel 4 millió halálesetért felel – áll a WHO jelentésében , amely, bár összeadja az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek számát, azt is hangsúlyozza, hogy elsősorban a 2-es típusú diabéteszben szenvedők lettek többen.

Ez a betegség életmódfüggő, vagyis az egészségtelen étrend, a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás egyaránt szerepet játszik benne. Ahogy az elhízottak arány nőtt a világban, úgy nőtt a cukorbetegeké is – áll a jelentésben, amely szerint a növekedés különösen drámai a szegényebb országokban.

A cukorbetegség növeli a szívroham, a stroke, a veseelégtelenség és a vakság kockázatát, egy sor más betegséggel együtt. Magyarországon a WHO adatai szerint a cukorbetegek aránya a teljes lakosság körében 10 százalék, a túlsúlyosaké 63 százalék, és a lakosság egyötöde inaktív életmódot folytat.