Konyhaasztalon műtöttünk – mondta a lebombázott kórház magyar túlélője

-

HÁTTÉR

A TV2 Tények című műsorának adott interjút az a magyar ápoló, aki túlélte a kunduzi kórház ellen intézett amerikai légitámadást. Azt mondta: az orvosok, ápolók közül sokan sokkot kaptak, és mivel a bombázáskor az intenzív osztály is megsemmisült, egy iroda konyhaasztalán próbáltak műteni.


Jecs Lajos, az elpusztított afganisztáni kórházat működtető Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet ápolója először adott interjút az október 3-i támadás óta. Beszámolt arról, hogy azon a napon hajnali kettő körül nagy robbanásra ébredtek, és bár az egy hete tartó harcokban már hozzászoktak a hasonló hangokhoz, ezúttal a robaj jóval erősebb volt. Az ápoló szerint körülbelül egy óráig tartott a bombázás, majd csak ezután tudott kimenekülni abból az irodából, ahol aludt, és amelyet szerencsére nem ért találat.


Elindult túlélőket keresni, de az épület nagy része lángokban állt, sok embert emiatt nem lehetett kiszabadítani. Elmondása szerint az intenzív osztály, a laboratórium, a sürgősségi és a röntgenosztály is megsemmisült a támadásban. Az irodában próbálták megszervezni a sérültek ellátását, a konyhaasztalon műtötték traumatológus kollégáját, akit azonban nem sikerült megmenteni. Ahogy azt a gyógyszerészt sem, akivel még pár órával azelőtt beszélgetett.

Jecs Lajos úgy emlékszik vissza, hogy sok kollégája sokkot kapott, volt, aki nem tudta abba hagyni a sírást, és volt olyan is, aki csak meredt maga elé.Az ápoló szerint semmi okuk nem lehetett az amerikaiaknak a támadásra, mert a kórházban azon az éjszakán már szinte csak civilek voltak, és bár ápoltak tálibokat is, de azok mind fegyver nélkül feküdtek bent. Nem volt fegyverraktár a kórházban, és nem igaz, hogy lőttek volna kifelé az épületből – tette hozzá.


Jecs Lajos a jövőben is vállalna hasonlóan kockázatos küldetéseket.


A nyolcvan nemzetközi és afgán egészségügyi dolgozóval működő kunduzi városi kórházat október 3-án, szombaton hajnalban érte a légitámadás. Huszonkét ember vesztette életét a bombatalálatban, tíz beteg és tizenkét kórházi dolgozó. Ez a kórház volt a városban az egyetlen, ahol sebészet működött. Az intézményt működtető Orvosok Határok Nélkül szerint az Afganisztánban beavatkozó amerikai erők háborús bűncselekményt követtek el a kórház lebombázásával, ezért független vizsgálatot követelnek.

John Campbell tábornok, az Afganisztánban tartózkodó amerikai és koalíciós erők parancsnoka elismerte, hogy hiba volt az intézményt megtámadni, az Egyesült Államok pedig kártérítést fizet az áldozatok családjainak. Barack Obama bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül szervezettől.