Kónya: A Szolidaritás marad az Együtt-PM pártszövetségben

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

A tárgyalásokon nem kerülhető ki Gyurcsány listás harmadik helyének kérdése. Az Együtt PM viszont külön frakciót akar a parlamentben – mondta Kónya Péter.


A Szolidaritás marad az Együtt-PM szövetségben, azután is, hogy megkezdődnek a tárgyalások egy közös ellenzéki lista kialakításáról - jelentette ki Kónya Péter az ATV Start című műsorában. Az Együtt-PM társelnöke szerint a tárgyalásokon nem megkerülhető kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a harmadik helyet kapja-e a közös listán. Ugyanakkor az Együtt-PM önálló frakciót akar majd alakítani a következő Országgyűlésben. Kónya azt is elmondta, hogy a pártszövetség létrehozásakor még hittek abban, hogy önállóan is megnyerhetik a választásokat, ám a politikai realitás azt mutatja, hogy csak összefogással érhetik el Orbán Viktor leváltását. Ezt a Fidesz által elfogadott választási törvény is kikényszeríti. Kónya Péter úgy vélekedett, hogy a DK-val történő együttműködésben félre lehet tenni az elmúlt időszak sérelmeit, hiszen több a közös bennük, mint ami elválasztja őket, és pragmatikus együttműködésre számít a két párt között.


A másik terselnök kevésbé volt elfogadó

Juhász Péter az Együtt-PM másik társelnöke csütörtökön közleményben erősítette meg, hogy nem szerepel olyan listán, amelyet Mesterházy Attila MSZP-elnök miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap. A politikus ezért felajánlotta lemondását az általa vezetett Együtt Egymillióan Platformnak. Juhász Péter világossá tette: nem vállalható számára a formálódó ellenzéki együttműködés. Azt ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy kilép-e az Együtt-PM szövetségből. „Miközben a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerintem is elkerülhetetlen és támogatnám, azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint, egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét. Minden további kérdésben az Együtt 2014 elnökségébe engem delegáló Együtt Egymillióan Platform dönthet, amelynek ma felajánlottam lemondásomat” – tartalmazza Juhász Péter közleménye.