Kontroll helyett a műtőasztalra kellett volna küldeni

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Az Esztergomi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt az esztergomi kórház egyik orvosával szemben. A doktornő 2013 januárjában csomókat vett észre az egyik páciens mellében, ezért fél év múlva esedékes kontrollt írt elő. A beteg, kevesebb mint fél év múlva, júniusban ismét vizsgálatra jelentkezett, mert nagyobbnak érezte a csomókat, de az orvos újabb fél évvel későbbi kontrollvizsgálatot kért.

A beteg inkább nem várt fél évet, hanem egy magánrendelőben ultrahangvizsgálatot kért, ahol azt javasolták, hogy kérjen mintavételt. Egy másik kórházban a mintavétel után rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak, és emlőeltávolítást végeztek.

Az ügyészség szerint az első orvos szakmai szabályt szegett akkor, amikor a sértett vizsgálatát követően nem rendelt el további vizsgálatokat, illetve mintavétel kezdeményezését, és ezzel a sértett egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Az elkövető ártatlannak vallotta magát, az ügyet az Esztergomi Járásbíróság tárgyalja.