Konténerekkel zárnák le a magyar határt

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A magyar belügyi vezetők azzal számolnak, hogy Ausztria a közeljövőben akár le is zárhatja a magyar határt - írja a Népszabadság.


A napilap egy belügyi forrására hivatkozva ír arról, hogy az osztrákok több ezer 12,2 méter hosszú, 2,6 méter magas, 2,5 méter széles és mintegy 3,5 tonna önsúlyú hajókonténert gyűjtöttek össze egy elhagyott NATO-támaszponton a német határ közelében.

Ezeket felhasználva zárnák le a határt, amire nagyjából 30 ezer konténerre lenne szükségük. A Népszabadság szerint ez a mennyiség rendelkezésükre áll.

A megoldás előnye az lehetne, hogy nemcsak nehéz rá felmászni, de szinte lehetetlen elmozdítani és a tetejéről a rendőrök és katonák könnyen védhetik az objektumot.

A lap arról is ír, hogy a magyar hatóságok feltételezése szerint a felhalmozott konténerek egy részét nem barikádként, hanem az azt őrző katonák elszállásolására használnák fel az osztrákok. Ugyanakkor szakértők szerint ez önámítás, hiszen a vastag falú, acélból készült hajókonténer sem télen, sem nyáron nem alkalmas szállásnak.

A Népszabadság szerint nemcsak az osztrákok készülnek a menekültek újabb áradatára, hanem a magyarok is, így mára már minden szükséges előkészületet megtettek azért, hogy négy nap vagy legfeljebb egy-másfél hét alatt le tudják zárni a teljes magyar-román határszakaszt.