Konrád György: Orbánnak igaza volt, Merkel pedig tévedett

Fotó: MTI/EPA/Markus Scholz / MTI/EPA/Markus Scholz

-

A New York Times arról ír, az európai politikai hangulat egyre inkább hasonul Orbán Viktor menekültellenes nézeteihez. Konrád György nem boldog attól, hogy igazat kell adnia Orbán Viktornak.


Sem jó demokratának, sem jó embernek nem tartja Orbán Viktort Konrád György, de szerinte el kell ismerni („még ha fáj is"), hogy az európai menekültválság ügyében neki volt igaza, és nem Angela Merkelnek - ezt mondta Konrád György a New York Times-nak. Az amerikai napilap terjedelmes cikket közölt arról, hogy a magyar kormányfő migránsellenes nézeteit egyre többen teszik magukévá az európai politikában.


Konrád ennek kapcsán mondta azt, hogy szerinte a magyar kormány jól döntött, amikor kerítéssel próbálta feltartóztatni a menekültáradatot, és megpróbálta megvédeni saját határait, és Európát is a sok százezer menekülttől, akiknek nagy része muzulmán. A New York Times szerint egyébként a válság „valószínűleg a legsúlyosabb konfliktus-kockázat volt a második világháború óta".

„Szépen csendben egyre többen gondolják úgy Magyarországon, és az ország határain túl is, hogy bigott üzenetei ellenére is Orbán Viktornak van a leghatásosabb válasza a problémára, szemben a brüsszeli, berlini technokratákkal" - fogalmaz a New York Times cikke. A lap ezután Krekó Pétert, a Political Capital elemzőjét is megszólaltatja: a PC igazgatója szerint az európai főirány változik, ez a változás pedig az Orbánéhoz közelebb álló nézetek térnyerésével jár.

A New York Times felidézi ennek kapcsán, hogy Szijjártó Pétert szinte ünnepelték az Európai Néppárt legutóbbi összejövetelén Tallinban, és a néppárti osztrák alkancellár, Reinhold Mitterlehner is azt mondta legutóbb, „nem állíthatjuk, hogy Orbán Viktor tévedett volna" a menekültválság kapcsán.