Könnygázzal vetettek véget a karácsony-szigeti menekültlázadásnak

-

A zárt menekülttáborban az egyik szökésben lévő bevándorló halála miatt háborodtak fel a lakók, olyannyira, hogy az őrök is elmenekültek. A rendőri „rendcsinálás” során öt menekült megsebesült.


Peter Dutton bevándorlási és határvédelmi miniszter kedden megerősítette, hogy a szövetségi rendőrség helyszínre küldött tagjai visszaszerezték az ellenőrzést az Ausztráliához tartozó, indiai-óceáni szigeten működő létesítmény felett, ahonnan hétfőn elmenekültek az őrök, mivel a táborlakók több ponton tüzet gyújtottak, és törni-zúzni kezdtek. A rendbontás az után kezdődött, hogy rábukkantak az egyik táborlakó, egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Azt nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy kénytelenek voltak a táborba rendőri erősítést küldeni, hiszen a Karácsony-szigeten fogva tartott bevándorlók közül sokan embert öltek, súlyosan bántalmaztak másokat, vagy gyerekek ellen követtek el nemi erőszakot. Dutton elmondta, hogy a rendőrök csak csekély ellenállásba ütköztek, de egy „kemény mag” ártalmatlanítására könnygázt kellett bevetniük. A bevándorlási minisztérium arról tájékoztatott, hogy öt táborlakó megsebesült, azt azonban nem részletezte, hogyan.

A karácsony-szigeti táborban a hatóságok közlése szerint 203 férfi él, van közöttük menedékkérő, de sok olyan külföldi is – többnyire új-zélandiak –, akiket elítéltek, és folyamatban van kiadatásuk.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják, vagy azonnal valamely szigetre – a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába – szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátust kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.