Könnygázzal oszlatták fel a Trump-ellenes tüntetést

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Üvegeket dobáltak és verekedést provokáltak.


Annak ellenére, hogy több száz protestáló áttörte a kampányrendezvény körül felállított vaskorlátokat, Donald Trump azt fejtegette hívei előtt, hogy nagyon is örül, hogy Új-Mexikóban kampányolhat. A republikánusok várható elnökjelöltje Albuquerque-ben tartott kampánygyűlést. Beszédét többször félbeszakították táblákkal felvonuló és bekiabáló tüntetők. A táblákon és óriásszalagokon olyan mondatokat lehetett olvasni, hogy: "Trump fasiszta" vagy "Eleget hallottunk már". A New York-i üzletember azt mondta: felkérte a rendezőket, hogy vezessék ki a tüntetőket, majd nevetségessé tette őket. "Menj haza, mamika!" - intett oda egy idősebb nőnek, egy másik tüntetőnek pedig a mikrofonból azt vágta oda gúnyosan: "Hány éves is ez a kölyök? Még pelenkás!".

Hívei folyamatosan megtapsolták megjegyzéseit és kórusban skandálták: "Építsd meg azt a falat!", utalva arra, hogy Trump az ígérte, falat épít az amerikai-mexikói határon. Trump támadta a Clinton-házaspárt, mondván, hogy a Bill Clinton elnöksége idején aláírt kereskedelmi megállapodások nyomán munkahelyek sokasága szűnt meg Új-Mexikóban. Hívei ezt a megállapítást is örömkitöréssel fogadták, és helyeseltek akkor is, amikor arról beszélt,hogy ebben a szövetségi államban túlságosan is sokan élnek segélyekből és az állam kormányzójának, a republikánus Susana Martineznek többet kellene tennie, jobban kellene teljesítenie. A kormányzó, aki korábban bírálta Trump illegális bevándorlókat érintő kijelentéseit, nem volt jelen a rendezvényen.

A nagygyűlésnek helyet adó kongresszusi központ előtt a tüntetők Trump-trikókat égettek, üvegeket hajigáltak, verekedést provokáltak Trump híveivel, akik között indiánok és spanyol ajkúak is voltak. A rohamrendőrség sorfalat állt, végül könnygázzal fékezte meg a tüntetőket helyi idő szerint éjfél körül.

Közben az északnyugati Washington államban a republikánusok megtartották az előválasztást, amelyet Donald Trump nyert meg, 76 százalékos támogatottsággal.